GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Festande ungdomar blir medlemmar i MUF utan att de vet om det

MUF i Växjö lockar nya medlemmar med kaffe – klockan 03.30 på morgonen. På väg hem från krogen har festande ungdomar swishat 40 kronor till förbundet och fått en kopp kaffe, utan att förstå att det var medlemsavgiften de betalade för.
Växjö • Publicerad 20 maj 2022 • Uppdaterad 23 maj 2022

Smålandsposten pratat med flera personer om att festande ungdomar i Växjö har blivit medlemmar i det lokala Moderata ungdomsförbundet, utan att de var medvetna om det. En ung man som Smålandsposten har pratat med uppger att han träffade medlemmar från förbundet på väg hem efter en blöt kväll på stan, swishade 40 kronor och fick en kopp kaffe av dem. Han var omedveten om att han betalade medlemsavgiften till förbundet, och nu är medlem i ett helt år.

Anton Olsson är distriktsordförande för MUF i Kronoberg. Rekryteringsoffensiven är inte ny för honom.

– Jag vet inte om vi har stått så länge som till klockan halv fyra på morgonen, men ibland har vi har våra nattkampanjer från vår lokal på Storgatan. Det hade vi även vid förra valrörelsen, då stod vi utanför studentpubarna på universitetet, utanför valstugorna och grillade korv och snackade med väljare innan valet, säger Anton Olsson.

”Ibland har vi har våra nattkampanjer från vår lokal på Storgatan”
Anton Olsson, distriktsordförande i MUF Kronoberg.

Att ungdomar inte är medvetna om att de blir medlemmar när de swishar en summa till förbundet är något som de ska se över, berättar han.

– Givetvis ska man veta att man blir medlem. Det ska framgå i de samtalen.

Vad tänker du om att man rekryterar medlemmar så tidigt på morgonen, med ungdomar som inte är helt nyktra och som är på väg hem från krogen?

– Vi ska vara tydliga i vår kommunikation, att vårt medlemskap kostar 40 kronor och att vi bjuder på kaffet. Det är kanske något som de inte hade koll på, men det ska vi åtgärda.

Enligt Anton Olsson har MUF i Kronoberg i dag cirka 260 medlemmar. De är fler än vad de hade innan den förra valrörelsen. Målet är att passera 300 medlemmar, något som han tror de kommer att lyckas med.

Anton Olsson, distriktsordförande i MUF Kronoberg, berättar att man givetvis ska veta om man blir medlem eller inte.
Anton Olsson, distriktsordförande i MUF Kronoberg, berättar att man givetvis ska veta om man blir medlem eller inte.Foto: MUF/Arkivbild
Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.