Fler trähus ska byggas i Växjö

Växjö kommun bör ha ännu tydligare mål för trähusbyggande och koppla målen till kommunens strategiska miljöarbete. Det menar de båda kommunalråden Per Schöldberg (C) och Bo Frank (M).
Växjö • Publicerad 20 september 2012
Kvarteret Limnologen i området Välle Broar är ett exempel på trähusbygge i Växjö. Kommunalråden Per Schöldberg och Bo Frank vill nu att kommunen sätter ännu tydligare mål för trähusbyggen. Arkivfoto: Lars-göran Rydqvist
Kvarteret Limnologen i området Välle Broar är ett exempel på trähusbygge i Växjö. Kommunalråden Per Schöldberg och Bo Frank vill nu att kommunen sätter ännu tydligare mål för trähusbyggen. Arkivfoto: Lars-göran RydqvistFoto: 

Enligt de båda kommunalråden har kommunen gjort sig känd som en stad som bygger i trä eftersom ett strategidokument har gjort att Växjö kommun sedan 2005 tydligare fokuserat på trä som en förutsättning för markanvisning vid vissa byggprojekt, till exempel inom området Välle Broar.

– Men nu vill vi ta det ett steg längre och hoppas att vi kan inspirera andra. Visionsplanen från 2005 innehåller formuleringar som ”sträva mot” och ”verka för” nu vill vi förtydliga med siffror, säger kommunalråd Per Schöldberg (C).

Tillsammans föreslår nu de båda kommunalråden att Växjö som första kommun i världen sätter upp ett sådant faktiskt mål i siffror.

Målet är tvådelat 2015 skall en fjärdedel av byggandet inom de kommunala bolagen ske i trä. Fem år senare, 2020 skall andelen vara hälften.

– Vi har ju tydliga mål för livsmedelinköpen, varför skulle vi inte kunna ha det även för byggandet. Vi ligger redan i front­ linjen, nu vill vi ta det ett steg till.

På en direkt fråga om kostnaden svarar han:

– Det är klart att det hela måste vara ekonomiskt försvarbart. Ser man bara till materialkostnaden blir det kanske dyrare men det ta man igen på andra delar i en livstidscykel. Jag tycker inte att miljö och ekonomi behöver ställas mot varandra, vi är gärna smålänningar både när det gäller miljön och plånboken, avslutar han.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.