Flydde till Thailand – slipper straff för flera farliga vapen

Växjö Artikeln publicerades

Skalet liknar en mobiltelefon – men är ett elchockvapen som kan ge 1,2 miljoner volt. Polisen hittade flera livsfarliga vapen hos 37-åringen som flydde till Thailand. Men nu har brottet preskriberats och mannen kan återvända till Sverige.

Åklagaren meddelade nyligen Växjö tingsrätt att åtalet för vapenbrottet som väcktes för ett par år sedan har lagts ned. Även om den 37-årige mannen, som när polisens ingrep bodde i Strömsnäsbruk, inte kommer att straffas vill åklagaren att alla vapnen ska förverkas.
Mannens livsfarliga vapen hittades vid husrannsakan i hans bil. Två armborst och två elchockvapen beslagtogs. Dessutom upptäckte polisen att mannen lagt ut annonser på nätet där han sa sig sälja såväl armborst som en magnumrevolver.
Det ena elchockvapnet ser ut som en vanlig mobiltelefon och är tillverkat i Kina. På vapnet finns två metallelektroder och avtryckare. Där finns en omställare för om vapnet ska fungera som ficklampa eller bedövningsvapen på 1,2 miljoner volt.
”Vid påverkan på människokroppen drabbas denna av muskelkramper, förlamning och intensiv smärta”, konstaterade polisens kriminaltekniker i förundersökningen.
Det andra elchockvapnet liknar ett knogjärn och kan ge stötar på 950 000 volt. De båda armborsten är gjorda för att skjuta både pilar och stålkulor.
I ett SMS till övervakaren skrev 37-åringen efter åtalet att han rest till Thailand och inte tänkte återvända. Växjö tingsrätt kontaktade förgäves justitiedepartementet i hopp om att via ambassaden i Bangkok finna mannen.
Men åtalet har trots en rad försök aldrig kunnat delges 37-åringen som nu kan lägga rättsprocessen bakom sig.