Folkets hus köper och bygger ut värdshuset

Lammhults Folkets hus-förening tar över hela bolaget Värdshusfastigheter i Lammhult AB och bygger ut med en ny scen och aula.
– Det här är en riktig julklapp till Lammhultsborna, säger säljaren Thorbjörn Johansson.
Växjö • Publicerad 14 december 2012
Lammhults Folkets hus-förening tar över värdshuset och bygger ut med en scen och aula som får 140 sittplatser.Arkivfoto
Lammhults Folkets hus-förening tar över värdshuset och bygger ut med en scen och aula som får 140 sittplatser.ArkivfotoFoto: 
Foto: 

Med försäljningen ser nuvarande ägaren Thorbjörn Johansson att värdshusets framtid är tryggad för överskådlig framtid och att Lammhult får tillbaka en bra mötesplats igen.

– Det här ger helt andra förutsättningar att driva värdshuset och vi får ett mer sammanhållet centrum i samhället, vilket är positivt.

Diskussionerna med Folkets hus-föreningen har pågått i över ett år men intensifierats sedan i somras. De sista två månaderna har varit extra pressande då man valt att hemlighålla affären helt, trycket utifrån har varit stort. Att parterna inte enats tidigare beror bland annat på föreningens ursprungliga planer.

–?Då pratade man om ett betydligt större bygge och det var svårt att få det att rymmas inom fastigheten. Man hade eventuellt varit tvungen att riva något av de intilliggande husen som jag också äger, säger Thorbjörn Johansson som är nöjd med utformningen.

Nu tas i?stället parkeringen runt om värdshuset i anspråk och en aula med omkring 140 sittplatser uppförs i anslutning till värdshusets hotelldel i norr.

Trolig byggstart blir någon gång under våren med en förhoppning om att kunna slå upp portarna lagom till jul 2013.

Krögaren Yohan Adell är mycket nöjd med sina nya ägare och att han till­frågades innan affären definitivt gjordes upp.

–?Vi tror ju på utvecklingsmöjligheterna här i Lammhult men ju mindre en ort är, desto större är risken att det inte går ihop sig och vi behöver kundunderlaget. Det tycker jag vi får på ett helt annat sätt när Folkets hus hamnar här. Det ger oss större möjligheter att driva allt på ett effektivt sätt.

Eva Christiansson, ordförande i Folkets hus-föreningen är mer än nöjd med affären.

– Vi har hållit på i mer än två år med det här och äntligen kommit till ett avslut. Nu kan vi börja se framåt igen.

Med hjälp av försäkringspengarna efter branden kan de alltså köpa bolaget och fastigheten, göra värdshuset skuldfritt och samtidigt ha pengar över till utbyggnaden.

– Det blir som en svart låda, en biograflokal där vi kommer att installera utrullbara gradänger – alltså sluttande sittplatser som ger oss och värds­huset stor flexibilitet. Vi får både en föreläsnings- och kulturlokal samtidigt som det fungerar som konferens- och festlokal, förklarar Eva Christiansson.

Att planerna på ett samarbete och en gemensam byggnation med Växjö kommun har runnit ut i sanden beklagare Eva Christiansson inte.

– Deras sista förslag var aldrig realistiskt. Att bygga en idrottshall nere i samhället och låta barnen gå hela vägen från skolan hade inte fungerat. Nu får vi istället en lösning där Folkets hus kommer tillbaka till Lammhult och med det är vi oerhört glada.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.