Föräldrar åtalas för våldsbrott mot dotter

I över ett år misstänks både mamman och pappan ha misshandlat, ofredat och hotat sin dotter.
Vid ett tillfälle blev dottern slagen med en sko och därefter knivskuren på axeln.
Växjö • Publicerad 23 juni 2014

”Varje gärning var led i en upprepad kränkning av NN (dotterns) integritet”, påstår åklagare Emma Berge som åtalat mamman och pappan för grov fridskränkning.

Anmälan gjordes i slutet av förra året och brotten ska ha pågått sedan sommaren 2012. Rättegången vid Växjö tingsrätt är planerad till ett par dagar i mitten av september. Åklagaren har kallat en rad vittnen för att styrka misstankarna. Bland annat ska lärare vid flickans skola vittna om iakttagelserna av relationen mellan henne och pappan.

De andra vittnena ska berätta vad flickan sagt till dem om det som föräldrarna anklagas för.

Enligt polisutredningen har brotten uteslutande skett i familjens bostad i Älmhults kommun. I två videoinspelade förhör som ska spelas upp inför domstolen har flickan berättat vad hon varit med om. I åklagarens bevisning finns även journalanteckningar från besök på barnakuten i Växjö.

Flickan har berättat för polisen att pappan misshandlat henne med slag, både med händerna och med tillhyggen. Han har använt sko, borste, pinnar och kniv. Pappan har tagit hennes huvud mot väggen och slagit henne i magen.

Vid ett tillfälle tog pappan strupgrepp så att flickan drabbades av andnöd. Han hotade att döda henne medan mamman tog fram ett rep för att förstärka hotet.

Pappan påstås dessutom vid flera tillfällen ha kastat ut flickan ur bostaden.

De båda åtalade föräldrarna nekar till brottsmisstankarna.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.