Annons

Förbipasserande brandexpert släckte brinnande buss

Serviceteknikern och brandskyddsexperten Percy Stenfelt skulle köpa frallor till morgonfikat.
Då såg han hur en buss började brinna.
– Det brann med öppen låga. Jag tömde 48 kilo pulver i motorrummet och kunde hålla ner lågorna tills räddningstjänsten kom, säger han.
Växjö • Publicerad 4 februari 2012
BUSSBRAND?En av Veolias bussar började brinna på fredagsmorgonen när den var i trafik. Men ingen person kom till skada.
BUSSBRAND?En av Veolias bussar började brinna på fredagsmorgonen när den var i trafik. Men ingen person kom till skada.Foto: 

Vid sjutiden på fredagsmorgonen började plötsligt motorn brinna i en av Veolias bussar när den passerade ICA Kvantum och Coop Extra på Norremark i Växjö.

– Man är ju nyfiken. Ser man rök så åker man ju dit och när jag kom fram såg jag lågorna slå ut från motorrummet så det var bara att hugga in och försöka hålla ner branden.

Annons

Percy Stenfelt är servicetekniker med brandskydd som yrke och i bilen fanns det fyra brandsläckare. Han tömde samtliga för att få bukt med branden.

– Det var ju en otrolig tur att jag åkte dit. Det är ju inte alla som har fyra brandsläckare i bilen. Det här klarade nog bussen. Den kanske är förstörd ändå men de slapp ju en storbrand där på platsen i alla fall.

Han uppskattar att det tog cirka fem minuter innan räddningstjänsten kom till platsen och fullföljde släckningsarbetet.

Jarl Karlsson var räddningsledare och han berömmer Percy Stenfelts insats.

– Jag kan nog tänka mig att det hade varit ett mycket, mycket häftigare förlopp när vi hade kommit om han inte gjort någonting. Så han har haft en avgörande betydelse för händelseutvecklingen. Definitivt.

Kennert Ebertsson, driftledare på Veolia:

– Det är ju klart att hans insats innebär att bussen är i bättre skick än om han inte gjort något och att det kan göra att det blir lättare för oss att rädda bussen. Så det var ju tur i oturen om man säger så.

Vad som orsakat branden är fortfarande oklart.

– Det är omöjligt att säga. Det kan jag inte alls uttala mig om. Det kan vara vad som helst. Vi får göra en teknisk undersökning för att utreda det.

Både passagerare och chauffören kunde ta sig ut ur bussen oskadda.

– Det var inga problem. Det var ingen rök inne i bussen så det var ingen fara så sett. Det höll sig till motorn, säger Kennert Ebertsson.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons