Föreningsledare slog ungdomar

Under hemresan från ett mästerskap misshandlades tre av ungdomarna – av idrottsföreningens egen styrelseledamot.
Det blev kulmen på bussresan där flera vuxna som var med ungdomarna drack alkohol.
Växjö • Publicerad 22 oktober 2011

-Han stod ju och vinglade och han var liksom flummig, berättade en misshandlad 14-åring för polisen när han skulle beskriva hur berusad styrelseledamoten verkade.

Växjö tingsrätt har nyligen dömt styrelseledamoten för misshandel. Mannen slipper fängelse, straffet stannar vid villkorlig dom och 40 dagsböter.

-Det är ett misslyckande att det blev så här. Detta drabbar föreningen, säger en av idrottsföreningens företrädare.

Den dömde mannen avgick från sitt styrelseuppdrag efter det inträffade. Han är en av idrottsföreningens trotjänare och mångårig ledare.

Den aktuella bussresan till ett mästerskap anordnades av föreningen och ett 50-tal personer fanns med. Det var styrelsen, ledare, spelare i olika åldrar och några föräldrar.

Uppgifter i polisutredningen visar att en del vuxna, bland andra den nu dömde, drack alkohol redan på ditresan – och det fortsatte under resan.

De tre drabbade ungdomarna, 13 och 14 år gamla, satt längst bak i bussen och stämningen var på topp men högljudd. Ungdomarna blev flera gånger tillsagda att inte skrika, men när de sjöng nidvisor om styrelseledamoten rann sinnet över för honom.

Styrelseledamoten gick fram till ungdomarna och bad dem återigen att vara tysta, innan han vände sig om och sa ”testa mig”.

Det gjorde ungdomarna. Då träffades en 14-årig pojke av två slag i ansiktet. Därefter misshandlades en 13-åring som fick näsblod och en tredje av idrottsföreningens ungdomar blev slagen i bakhuvudet.

-Slaget kändes ju. Men det var inte så där jättehårt så man nästan började gråta, berättade den sist misshandlade för polisen.

– Alltså jag undrade ju varför och frågade. Då sa han att det var för att jag skrattade.

Tingsrätten i Växjö konstaterar att det i samtliga fall är frågan om ringa misshandel. Men rätten till­lägger att det är upprepad brottslighet som riktats mot barn och att straffet inte kan stanna vid enbart dagsböter.

Däremot frias styrelseledamoten från åtalet om olaga hot, han misstänktes ha hotat att döda en av de misshandlade ungdomarna.

När det inträffade kort efter händelsen diskuterades på ett möte erbjöd styrelsen ungdomarna pizza och cola – som plåster på såren.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.