Förskolor kan få sänkta bidrag om de inte ökar öppettiderna

Den kommunala för­skolan har krav på sig att erbjuda verksamhet mellan 6.30 och 18.30. Nu diskuterar skol- och barnomsorgsnämnden om detsamma ska gälla för de fristående förskolorna. Om kraven inte kan uppfyllas kan de komma att få sänkta bidrag.
Växjö • Publicerad 10 oktober 2011

Ett antal föräldrar har hört av sig till kommunen när de förskolor de blivit föreslagna inte har öppettider som går ihop med deras egna arbetstider.

Hittills har kommunen inte haft några problem med att hitta andra platser, men nu för den en dialog med de fristående förskolorna om huruvida de kan tänka sig att utöka öppettiderna. Annars kan det bli tal om att sänka bidragen.

-Ska man ha samma bidrag, bör man kanske också ha samma öppet­tider, säger Gunilla Friman, avdelningschef på utvecklings- och plan­eringsavdelningen inom skol- och barnomsorgsnämnden.

Nio av Växjös 18 fri­stående förskolor har inte öppet i tolv timmar dag­ligen. Öppettiderna är i stället mellan nio och elva och en halv timme. Magdalena Nordfjell är ordförande för Montessori i Växjö, den förskola som har kortast öppettider:

-Vi är inte så förtjusta i förslaget, vår pedagogik bygger på att vi har tätt med personal och skulle vi behöva ha öppet längre så skulle vi få problem med bemanningen.

Hon förstår om andra förskolor tycker att det är orättvist att de får lika mycket bidrag. Men hon tror att kvaliteten kommer att försämras om förskolan tvingas gå upp i tid eller får mindre pengar.

-De som är jättenöjda med oss kommer att bli mindre nöjda, säger hon.

Hon säger även att de som har sina barn på Montessori är införstådda med att förskolan inte har öppet lika länge.

-Valfriheten kommer att försämras om alla förskolor ska likriktas, säger Magdalena Nordfjell.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.