Annons

Gemenskap och laganda i skogen

Det är tidig morgon och solen sätter guldkant på årets första älgjaktsdag.
Grimslöv • Publicerad 9 oktober 2017
Årets första älg fälldes av Patric Rimmerfeldt.
Årets första älg fälldes av Patric Rimmerfeldt.Foto: Filip Sjöfors

Passen fördelas, jägarna intar sina platser och starten går segt för jaktlaget i Grimslöv. Men så plötsligt, tidigt på eftermiddagen, fälls första älgen.

Andra måndagen i oktober betyder älgjakt. Så också i Ströby älgjaktslag. Men att jaga i trakterna kring Grimslöv är inte helt lätt. Anledningen stavas trafikerade vägar på tre håll och det gör det hela besvärligt.

Annons

– Vi kan inte jaga med hund för nära väg 23. Där får drevkarlar driva fram viltet eftersom vi är rädda om våra hundar. Vi vill inte att de springer lösa ut på vägarna, säger Petter Oskarsson, en av tre jaktledare.

Hela laget har samlats hemma hos honom. Lite extra spänning ligger i luften denna premiärdag och det är ännu tidig morgon när Petter Oskarsson fördelar jägarnas pass med hjälp av en kortlek. Siffran på spelkorten har ett pass utsatt på kartan och snart beger sig alla ut i skogen.

Sven-Gunnar Johansson har jagat sedan 1954, men då fick han inte bära vapen.

– Nej, på den tiden var åldersgränsen för bössa 21 år. Jakten betyder mycket. Inte bara för nöjet och gemenskapen utan också för naturvården, säger Sven-Gunnar Johansson.

Inför årets jakt har flera jaktlag diskuterat om att skjuta upp starten. Dels för att inte störa älgkornas brunstperiod. Dels för att det, under varma höstar, kan vara svårt att hantera köttet på rätt sätt.

– Det verkar som om att det till nästa år kan bli ett beslut på senare jakt, men i år gör vi som vanligt, säger Jan-Erik Wernersson.

– Det är väldigt skönt att jaga älg. Tystnaden i skogen och spänningen när man hör att hundarna fått upp ett spår. Jag har varit med flera år men ännu inte fällt någon älg, säger Martina Lundström.

Ströby älgjaktslag bommar inte den första dagen utan fäller en älg när eftermiddagen ännu är ung.

– Med respekt för djuret, så känns det bra. Att älgen dog nästan direkt, säger skytten Patric Rimmerfeldt.

Petter Oskarsson och John Karlsson, två av tre jaktledare i Ströby älgjaktslag, går igenom vilka områden som är aktuella för dagens jakt.
Petter Oskarsson och John Karlsson, två av tre jaktledare i Ströby älgjaktslag, går igenom vilka områden som är aktuella för dagens jakt.Foto: Filip Sjöfors
Med hjälp av en kortlek lottar Petter Ottosson ut jaktpass till Martina Lundström, Jan-Erik Wernersson och Sven-Gunnar Johansson.
Med hjälp av en kortlek lottar Petter Ottosson ut jaktpass till Martina Lundström, Jan-Erik Wernersson och Sven-Gunnar Johansson.Foto: Filip Sjöfors
Jaktmarken gränsar till tre stora vägar vilket gör att Mikael Landqvist noggrant sätter upp skyltar om pågående jakt.i
Jaktmarken gränsar till tre stora vägar vilket gör att Mikael Landqvist noggrant sätter upp skyltar om pågående jakt.iFoto: Filip Sjöfors
John Karlsson och Petter Oskarsson med hunden Cessy.
John Karlsson och Petter Oskarsson med hunden Cessy.Foto: Filip Sjöfors
Kontakt är viktigt på älgjakten.
Kontakt är viktigt på älgjakten.Foto: Filip Sjöfors
Petter Oskarsson sätter sändare på Loke.
Petter Oskarsson sätter sändare på Loke.Foto: Filip Sjöfors
Bra utsikt från jakttornet har Jacob Holmkvist.
Bra utsikt från jakttornet har Jacob Holmkvist.Foto: Filip Sjöfors
John Karlsson, Sven-Gunnar Johansson, Martina Lundström och Petter Oskarsson tar en välbehövd paus. Än har laget inte skjutit någon älg. "Lite tungt", konstaterar Petter Oskarsson.
John Karlsson, Sven-Gunnar Johansson, Martina Lundström och Petter Oskarsson tar en välbehövd paus. Än har laget inte skjutit någon älg. "Lite tungt", konstaterar Petter Oskarsson.Foto: Filip Sjöfors
Årets första älg fälldes av Patric Rimmerfeldt.
Årets första älg fälldes av Patric Rimmerfeldt.Foto: Filip Sjöfors
Lastad och klar för avfärd.
Lastad och klar för avfärd.Foto: Filip Sjöfors
Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons