Ljungby

Försvunnen 75-åring hittad av orienteringsklubb

Hamneda/Ljungby Artikeln publicerades
Patrik Karlsson från Växjö Orienteringsklubb var med när den 75-årige mannen hittades 500 meter från sin bostad i Håå.
Foto: Jan Bärtås
Patrik Karlsson från Växjö Orienteringsklubb var med när den 75-årige mannen hittades 500 meter från sin bostad i Håå.

Den försvunna 75-åringen hittades av medlemmar ur Växjö Orienteringsklubb. Efter knappt ett dygn i skogen upptäcktes han i svårtillgänglig skog 500 meter från sin bostad i Håå, strax utanför Hamneda.

Hamnda/Ljungby

Det var en grupp med elva personer från Växjö Orienteringsklubb som fann mannen som hade varit borta sedan i lördags. Han hittades klockan 12.10 på söndagen.

– Han stod i en glänta vid ett träd i svårtillgänglig terräng, det var väldigt tät skog. Men det gick att prata med honom, berättar Patrik Karlsson för Smålandsposten, som var med och fann mannen.

Mannen var omtöcknad och trött, men ändå oskadd.

– Vi bar honom 150 meter fram till en väg där polisen mötte upp. Han fick lite snacks under tiden, säger Patrik Karlsson.

Ambulans kom även till platsen.

Orienteringsklubben anlände vid tiotiden på söndagsmorgonen och delade upp sig i två mindre grupper. Två timmar senare var den försvunna mannen funnen.

– Vi har en stående grupp som kan kallas in om det behövs, säger Sven Lundgren, också han från orienteringsklubben.

Den demenssjuka mannen försvann från sin bostad i Håå runt klockan 17 på lördagen. Han hade gått ut på promenad med sina två hundar. Strax efteråt kom en av hundarna tillbaka till hemmet, men inte mannen.

Polisen inledde en massiv sökinsats under lördagskvällen med polispersonal, hundar, helikopter och drönare. Efter att mannen inte hade kunnat hittas under natten kallades både hemvärnet och Missing People in. Även ridande poliser från Malmö anslöt.

– Vi har haft ett 40-tal personer med oss som har letat, säger Annica Kling, operativ chef för Missing People Kronoberg.

På sin hemsida riktar polisen ett tack till de som har hjälpt i sökarbetet: ”Polisen tackar allmänheten, hemvärnet, externa aktörer och det lokala föreningslivet för mycket gott samarbete i sökinsatsen.”

– Det är ovanligt med så många inblandade i ett sökarbete, sade en nöjd Christian Jonsson, insatschef från polisen

Polisens insatschef Christian Jonsson tackar Växjö Orienteringsklubb och insatschefen för Hemvärnet, Jani Korkemaa, för hjälpen i sökarbetet. Även Missing People fanns på plats med ett 40-tal personer, däribland Annica Kling, operativ chef.