Fortnox cup växer

1 325 spelare. 89 lag. Fortnox cup växer så det knakar.
– Det är fantastiskt kul, säger cupgeneral Monica Sandberg.
Växjö • Publicerad 31 december 2012
kämparVäxjö IBK Vipers Albin Thorildsson kämpade i matchen mot Linköping IBK. Vipers fick dock se sig besegrade med 1?3.
kämparVäxjö IBK Vipers Albin Thorildsson kämpade i matchen mot Linköping IBK. Vipers fick dock se sig besegrade med 1?3.Foto: 
Monica Sandberg är huvudansvarig för Fortnox cup, innebandycupen som i helgen lockade 1 325 spelare till Växjö.
Monica Sandberg är huvudansvarig för Fortnox cup, innebandycupen som i helgen lockade 1 325 spelare till Växjö.Foto: 

Fortnox cup fyllde fem hallar i Växjö fredag till söndag: Araby park arena, Teleborgshallen, Hovs-haga sporthall och både A- och B-hall i nya Fortnox arena. Från åtta på morgonen till åtta på kvällen spelades det innebandy.

– Lagen kommer från hela södra Sverige, från Landskrona i söder till Linköping i norr. Intresset har varit stort, säger cupgeneral Monica Sandberg.

Vi träffas i Fortnox arenas B-hall på lördagen. En match har precis avslutats, och det dröjer bara någon minut innan nästa är igång. Craftstadens IBK från Oskarshamn möter Westbo IBK, från Gislaved, Anderstorp och Smålandsstenar i klassen P00.

– Alla mina tre barn spelar innebandy och min man är innebandytränare. Det började med att jag skulle göra en kontaktlista för min dotters lag. Sedan var jag också fast, säger Monica Sandberg.

Hon jobbar till vardags som kommunalrådssekreterare på Växjö kommun och har en fallenhet för planering och administration. Så hon blev lag-ledare och så småningom med i IBK Vöikers styrelse. Nu är hon alltså ansvarig för Fortnox cup, Vöikers innebandycup som började som Nyårsknallen för några år sedan och bytte namn till Fortnox cup förra året.

Då deltog 44 lag och 600 spelare. I år har de siffrorna mer än fördubblats.

– Vi utökade åldern i år, från 8–12 till 8–16 år, säger Monica Sandberg.

Tillgången till Fortnox arena i år gjorde det möjligt att växa så pass mycket.

– Det är roligt, många kommenterar att vi har så fina hallar, säger Monica Sandberg.

Det har varit mycket jobb och mycket planering.

– Men det har flutit på bra, frånsett ett mindre strömavbrott i Hovshaga sporthall. Och man lär sig varje år. Nästa år ska vi ha publicering av resultaten på webben, säger Monica Sandberg.

Någon fördubbling till nästa år igen blir det inte. Men Vöikers jobbar stenhårt på att Fortnox cup ska stå sig väl i konkurrensen.

– Det ska bli lika självklart att åka hit i mellandagarna som att åka på Gothia cup på sommaren, säger Monica Sandberg.

Samtidigt som matchen mellan Craftstaden och Westbo avgörs i B-hallen gör Växjö IBK Vipers P00 upp mot Linköping IBK i A-hallen. Det står 1–2 i halvtid. Tränarna Fredrik Hagblom och Ulf Söderling peppar sina spelare:

– Tänk likadant som i förra matchen. Nu fixar vi det här killar.

Vipersspelarna Felix Blom och Albin Thorildsson uppskattar Fortnox cup:

– Det är skitkul. Man får kämpa mycket och spela mycket. Och träffa spelare från andra klubbar, säger Felix Blom.

– Och nu är det bara att börja om och kämpa, säger Albin Thorildsson inför matchens andra period.

Det räckte dock inte hela vägen. Linköping gjorde ett mål till och vann med 1–3. De stod också som slutsegrare i hela den stora gruppen P00.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.