Fortsatt förlust för Rörvik

Det tuffa läget för sågverksbranschen avspeglas i Rörvik Timbers halvårsrapport. Resultatet före skatt blev ett minus på 72 miljoner kronor. För att hitta råvara till lägre pris sonderas nu terrängen för inköp utanför södra Sverige.
Växjö • Publicerad 21 augusti 2012

I rapporten skriver koncernledningen att sågverksindustrin sedan ett år befinner sig i den värsta krisen sedan 1970-talet. Negativa omvärldsfaktorer, höga råvarukostnader och en starkare svensk krona pekas ut som några orsaker.

Halvårsresultatet som successivt förbättrats en del under andra kvartalet kan jämföras med minus 92 miljoner kronor för motsvarande tid i fjol.

Nettoomsättningen för första halvåret i år hamnade på 850 miljoner kronor, en ökning från 749 miljoner kronor för samma period 2011.

Satsningen på att förbättra lönsamheten genom att specialisera sågverken och öka vidareförädlingen ska fortsätta. Under andra kvartalet skruvades produktionstakten upp vid några av sågverken så att årstakten nu ligger på 695 000 kubikmeter.

I rapporten konstateras att priset på timmer ligger betydligt högre i södra Sverige än i de mellersta delarna av landet. Vi undersöker nu möjligheten att skaffa råvara vrån andra områden, både inom Sverige och utomlands, skriver Rörvik.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.