Fortsatt ökad arbetslöshet i länet

Arbetslösheten fortsätter att stiga i länet. Kronobergs län är till och med det län i landet där arbetslösheten har ökat mest det senaste året.
Växjö • Publicerad 12 september 2012

I slutet av augusti uppgick antalet arbetslösa i länet till 8 390 personer. Så många stod nämligen inskrivna på arbetsförmedlingen vid den tidpunkten, vilket procentuellt visar en arbetslöshet på 9 procent. Jämför man med samma period förra året så låg arbetslösheten på 8,1 procent – vilket gör att Kronoberg är det län i landet där arbetslösheten stigit mest det senaste året.

– En stor förklaring är att industrin drabbas. Det är dålig konjunktur och tuffa tider för tillverkningsindustrin. Eftersom Kronoberg är ett väldigt industriberoende län så blir det också så att det är här det svänger snabbast, säger Peter Andersson, arbetsförmedlingschef i Växjö.

En annan förklaring till den ökade arbetslösheten är att det ofta behövs högre kompetens än vad som finns på arbetsmarknaden.

– Kompetenskraven har skärpts. Det är svårt att få till den rätta matchningen, menar Peter Andersson.

Den senaste statistiken över arbetsmarknadsläget visar också på en markant skillnad vad gäller antalet varsel. Totalt under året har 850 personer blivit varslade om uppsägning i Kronoberg, att jämföra med förra årets 260. Även arbetslösheten bland ungdomar ökar. I augusti var över 20 procent av länets ungdomar arbetslösa.

Vad kan ni på arbetsförmedlingen göra för att förbättra läget?

– Vår insats blir att lägga kraft på det här med matchning, att upprätta sökaktiviteten och skapa arenor för mötesplatser mellan arbetsgivare och arbetssökande. Vi måste ha en tät dialog med företagen.

Michelle Hallberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.