1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inte aktuellt att stänga Växjös skolor: ”Vi följer utvecklingen”

Växjö kommun har i nuläget inga planer på att följa Danmarks och Norges exempel där skolor stängts för att förhindra smittspridning av coronaviruset.
– Vi bedriver verksamheten som tidigare och ser i nuläget inte att det berör vår ordinarie verksamhet på det sättet, säger förvaltningschef Anders Elingfors vid utbildningsförvaltningen.
Foto: Pontus Lundahl/TT

I onsdags beslutade den svenska regeringen, efter förslag från Folkhälsomyndigheten, att tills vidare förbjuda evenemang med fler än 500 personer för att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset.

Under torsdagen kom beslutet att Norge gör precis som Danmark och stänger alla skolor. Även Irland beslutade att agera på samma sätt för att förhindra att Coronviruset sprids.

Danmark var först av de nordiska länderna att besluta om stängning av förskolor, skolor och även universitet. Dessutom stängdes alla samlingslokaler för mer än 100 personer, exempelvis nöjesställen och bibliotek.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Danmark har varit mycket snabbare ute. De har tagit beslut på nationell nivå och det är i så fall på det sättet man får ta beslutet även här, säger Anders Elingfors beträffande skolorna.

Anders Elingfors, förvaltningschef vid utbildningsförvaltningen i Växjö kommun, säger att det i nuläget inte finns några planer på att stänga skolor för att minska risken för spridning av coronaviruset.
Foto: Hilda Frankki

Växjö kommun har inga planer på att agera när det gäller att stänga skolor innan det kommit ytterligare besked fån Folkhälsomyndigheten.

– Tankarna finns förstås vad som kan bli nästa steg och hur det skulle påverka om vi får fler konstaterade coronafall i länet, men då får vi ta ställning till det utifrån den situationen. Vi gör ingenting ensidigt nu, nej.

Vad har ni för plan om det skulle visa sig att någon elev i kommunen är smittad?

– Det är framförallt smittspårningen via regionen som styr väldigt mycket. Då får vi ta ställning till vilka konsekvenser det skulle få för att bedriva verksamheten. Vi följer utvecklingen.

Skolorna i Växjö kommun arbetar rent allmänt förebyggande för att minska smittspridning även av andra influensavirus och framhåller Folkhälsomyndighetens rekommendation om god handhygien.

”Elever i förskoleklass, grundskola, särskola och gymnasium och som är fullt friska ska gå till skolan och delta i undervisningen”, står det i ett mejl som utbildningsförvaltningen via skolledningarna tidigare i veckan skickade till alla vårdnadshavare.

Läs mer

Växjö

Riksväg 30: Personbil krockade med älg

Strax före klockan tio på onsdagskvällen larmades räddningstjänst och ambulans om en trafikolycka på riksväg 30, i höjd med Bredhult söder om Lammhult.

Polisen: ”Övergreppet har filmats”

Två män häktade för barnvåldtäkt på födelsedagsfest

Två män misstänks ha våldtagit en flicka och filmat övergreppet under en födelsedagsfest

Skola

Klart: Växjö kommun lägger ned sin vuxenutbildning

Cirka 15 tjänster dras in när det kommunala utförandet av vuxenutbildning kommer att läggas ned.

Växjö

Förare hade stor summa pengar i bilen – greps av polis

Man i 30-årsåldern misstänkt för penningtvättsbrott.

Coronaviruset

1900 personer har fått svar på sina antikroppstester

Andelen kan vara lite hög jämfört med allmänheten

Debatt

En svart dag för Växjö kommun

Moderaterna med Oliver Rosengren i spetsen gör nu ännu ett högerexperiment och väljer att stänga skolan med överlägset flest behöriga lärare och man gör det helt utan en konsekvensanalys.