Annons

Fotbollsplan blir äng för fjärilar

Den gamla fotbollsplanen i Bokhultet i Växjö är snart ett minne blott. Området ska förvandlas till en äng för sällsynta fjärilar.
Växjö • Publicerad 5 oktober 2017
Nu försvinner fotbollsplanen i Bokhultet i Växjö. Planen ska bli en äng för sällsynta fjärilar.
Nu försvinner fotbollsplanen i Bokhultet i Växjö. Planen ska bli en äng för sällsynta fjärilar.Foto: Johannes Turstam

Smålandsposten har i flera artiklar berättat om Växjö kommuns exploateringsplaner för Bäckaslövsområdet längs med järnvägen.

Nyligen antogs en detaljplan för den nya stadsdelen och det planeras för cirka 1 200 bostäder, kontor och handel samt en ny skola. Byggstarten är satt till tidigast år 2020.

Annons

Men eftersom området gränsar till naturreservatet Bokhultet är kommunens byggtillstånd förenat med flera villkor för att minimera skadorna för växt- och djurlivet.

– I Bokhultet finns höga naturvärden, till exempel sällsynta fjärilar. Genom att kommunen genomför åtgärder kan tillstånd ändå ges, sa Peter Wredin, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Kronoberg, till Smålandsposten i våras.

På torsdagen satte kommunens grävskopor därför tänderna i den fotbollsplan som har funnits i Bokhultet sedan 1950-talet. Gräset ska tas bort från planen och växter planteras så att en äng bildas. På ängen ska bland annat sällsynta fjärilsarter trivas, skriver Växjö kommun på sin Facebook-sida.

Ängen blir därmed en kompensation för den mark som kommunen tar i anspråk när den nya stadsdelen växer fram.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons