Fredsaktivist inför rätta

Rättegången mot Karin Carlsson från Växjö som tog sig in på vapenexportören Aimpoints område i september 2008 hölls i går. Men skadeståndsfrågan skjuts på framtiden.
Växjö • Publicerad 18 maj 2010

Karin Carlsson och Per Hillerström var på plats och tog sig även in på företagets område i Malmö. Det höll de två med om under rättegången i Malmö tingsrätt i går morse.

– Vi erkänner omständigheterna. Vi var på plats och hoppade över stängslet, säger Karin Carlsson och hävdar att det ska ses som en opinionsyttring.

– Vi nekade till brott och vi ser det inte som intrång.

Karin Carlsson ingår i nätverket Ofog som kämpar för fred och mot militarismen. Nätverket hade också i god tid meddelat Aimpoint om sin manifestation utanför fabriken.

Däremot säger Karin Carlsson att intrånget på själva området inte var planerat av nätverket. Det var på eget initiativ från henne och några av hennes vänner.

– Ja, precis.

Åklagaren lyfte fram säkerheten både för företaget och dess personal som argument för att Carlsson och Hillerström ska fällas för olaga intrång. Domen faller den sista maj.

Denna rättegång avgör inte något krav på skadestånd mot de två. Den tas enbart upp som en civilrättslig rättegång, om Aimpoint väljer att driva det. I så fall har företaget krävt att de två åtalade ska betala över en halv miljon kronor, plus rättegångskostnader. Summan hänger samman med att produktionen stod helt stilla den aktuella dagen då all personal hade skickats hem.

I inlagan till tingsrätten påtalar Aimpoint att Ofog genomför en systematisk kampanj mot företaget och att ersättningen nu gäller kostnader för den totala hotbild som uppstått. Dessutom har företaget vunnit i en annan rättegång där en person från Ofog dömts för olaga intrång med ersättning för samma typ av kostnader som nu anges.

Karin Carlsson räknar med att den processen i så fall genomförs då Aimpoint anlitat en stor advokatfirma, Mannheimer Swartling, till sin hjälp.

Niklas Åstenius på advokatfirman Mannheimer Swartling vill inte, efter kontakt med sin uppdragsgivare Aimpoint, uttala sig alls om vad som sades under gårdagens förhandlingar.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.