Fullspäckad vardag för Växjös fritidspolitiker

Sommarlovet är över för Växjös kommunpolitiker. Men hur närvarande har de varit under terminen som gått? Smålandsposten har stämt av närvaron bland förtroendevalda ledamöter i kommunens nämnder.
Växjö • Publicerad 20 augusti 2012

Både ledamöter och ersättare till nämnderna i kommunen utses av partierna och väljs in på förtroendeuppdrag av fullmäktige. Kommunen för ingen samlad statistik över närvaro för de olika organen, men mötesprotokoll visar hur närvarande de ordinarie ledamöterna varit och när ersättare har kallats in. Under de möten som hållits under 2012 har frånvaron av ordinarie ledamöter varit högst i skol- och barnomsorgsnämnden. Där har ersättare fått kallas in vid 22 tillfällen på sex möten. Orsakerna är flera.

I vissa fall har ledamöter blivit sjuka, i andra fall har uppdraget krockat med andra uppdrag, jobb vid sidan om politiken och familjeförhållanden. Mats Öhrn (MP) missade alla möten med nämnden för arbete och välfärd under 2012. Han upplever att det generellt sett är hög närvaro av ordinarie ledamöter i nämnderna.

– Jag pendlar till ett jobb i Jönköpings kommun och prioriterar mötena med kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i min nuvarande situation. Hampus Kullberg är min ersättare. Ibland är det svårt att kombinera uppdraget med annat, speciellt för dem som jobbar på annan ort, säger Mats Öhrn. Mikael Bruer (S) missade fyra möten med samma nämnd under terminen och jobbar som högstadielärare bredvid politiken. Ibland går det inte ihop.

– Min upplevelse är att de som har det svårast att få det att gå ihop är de fritidspolitiker som befinner sig mitt i karriären, har barn eller håller på att bilda familj. Jag har vänner från alla politiska partier som har hoppat av för att de har små barn, eller för att de inte kunnat kombinera uppdraget med sin yrkesverksamhet, säger han.

Natalie Hall Serrate (S) har missat fem av sex möten i omsorgsnämnden hittills under året. Hon poängterar att mycket av det politiska arbetet görs mellan mötena.

– Jag har varit i väg och rest med kompisar i Asien i ett halvår. Det är lite tråkigt att missa möten, men vi har ersättare som gör ett lika bra jobb som jag.Även om man inte är med på mötet så gör man andra grejer som att kolla handlingar, läsa in sig och diskutera igenom frågorna, säger Natalie Hall Serrate.

Sedan mandatsperiodens början har 71 politiker avsagt sig förtroendeuppdrag i Växjö kommun.

Calle Berglund
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.