Fuskande studenter stängs av

Disciplinnämnden på Linnéuniversitetet Växjö stänger av fyra studenter på grund av fusk. Besluten har överklagats.
Växjö • Publicerad 21 juni 2010

Det ena fallet rör tre studenter som läste en distanskurs där de förväntades skriva en individuell uppgift. När de lämnade in sina alster observerade kursens examinator dock att de var "i stort sett identiska", och nu stänger alltså disciplinnämnden av de utpekade fuskarna.

– Rapporterna var helt enkelt så pass lika att man drog slutsatsen att det hade förekommit samarbete, säger Stephen Hwang, rektor på Linnéuniversitetet och ordförande i disciplinnämnden.

Studenterna hävdar å sin sida att det rör sig om ett missförstånd till följd av otydliga instruktioner, och har överklagat beslutet. En av de avstängda skriver i sitt svar att hon "aldrig hade kunnat förstå att vi vid inlämningsuppgiften inte fick lov att vistas i samma rum eller ha diskussioner om olika lösningsförslag". Men den förklaringen köper disciplinnämnden alltså inte.

Dessutom stängs ytterligare en Växjö-student av. En av hans inlämningsuppgifter anses vara kopierad från en lösning han hittat på internet.

Simon Bynert
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.