GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gratisresorna gjorde succé – stor resandeökning

Kollektivtrafiken i Kronoberg har upplevt en glädjesommar med en stor resandeökning. Sommarkortet till regionens skolungdomar på högstadiet och gymnasiet en av förklaringarna.
Växjö • Publicerad 6 augusti 2018 • Uppdaterad 7 augusti 2018
Julija Markensten, tillförordnad trafikdirektör och marknadschef för Länstrafiken Kronoberg.
Julija Markensten, tillförordnad trafikdirektör och marknadschef för Länstrafiken Kronoberg.

– Vi har sett en rejäl resandeökning i sommar som gäller både regiontrafiken och stadstrafiken i Växjö. En ökning som vi inte alls har sett tidigare år, säger Julija Markensten, tillförordnad trafikdirektör under sommaren.

En tredjedel av den ökningen står resenärer som använt sig av det utdelade sommarkortet för. Ett sådant rejält uppsving att Julija Markensten redan vill utropa det till en succé och då återstår fortfarande någon veckas resande fram till skolstarten.

– Vi har inte tagit fram de slutgiltiga siffrorna än men det är ett rejält tillskott jämfört med tidigare år och det är ju jätteglädjande för oss. Det här är resenärer vi vill nå fram till och som vi hoppas fortsätter åka kollektivt framöver.

Sommarkortet kunde delas ut gratis till alla efter att regeringen anslagit 350 miljoner kronor per år för att ge unga i högstadiet och på gymnasiet fria buss- och tågresor sommartid. Ett anslag som ska gälla under tre år.

Ifjol fanns också ett sommarkort som gällde under samma period men då var priset i stället 1080 kronor, alltså 50 procents rabatt mot normalpriset. Då skiljde sig också priserna åt mellan olika regioner och län, i Skåne kunde skoleleverna till exempel åka betydligt billigare.

Men i våras kom alltså ett snabbt besked från regeringen inför sommaren 2018 som ledde till snabb handläggning.

I Kronoberg har drygt 14 000 barn omfattats av det gratis erbjudandet. Det ska jämföras med de knappt 1000 unga som köpte kortet sommaren 2017.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.