Gruppboende kan byggas vid badplatsen i Evedal

Den gamla tågstationen vid Evedals badplats får nya grannar. Vidingehem ska bygga ett hem för boende med särskilda omsorgsbehov.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2012
Ett gruppboende ska byggas bredvid den gamla tågstationen vid Evedals badplats.
Ett gruppboende ska byggas bredvid den gamla tågstationen vid Evedals badplats.Foto: Olof Elfverson

Fastigheten det handlar om ligger vid badplatsens parkering, granne med den gamla tågstationen där det nu bedrivs kaféverksamhet. Gruppboendet, som byggs av Vidingehem, ska bestå av tre huskroppar med sammanlagt sex lägenheter. Dessa är kopplade med invändiga passager till en gemensamhetsdel. Totalt blir byggnaden 550 kvadratmeter.

Efter synpunkter från grannar om att byggnaderna kändes stora och låg för nära cykelvägen på det gamla smalspåret har länkarna mellan husen gjorts mindre.

– Det känns mer som individuella hus nu och det blir mindre dominant, säger bygglovschef och stadsarkitekt Henrik Wibroe.

Huskropparna har även flyttats något västerut.

Men invändningar har även inkommit mot verksamheten.

Det ”verkar ogenomtänkt med tanke på att det under hela sommaren dagligen rör sig en hel del folk i parken och vid fint väder är rejält trångt” och vid olika evenemang ”blir det rejält stökigt i parken med höga ljudnivåer”.

I   boendet kommer om-sorgsförvaltningen att hysa i första hand personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, till dessa räknas bland annat Aspergers syndrom och autism.

Omsorgschef Kjell Magnusson berättar att man har ett stort behov av den typen av boenden och att han helst ser att man kan sätta igång och bygga omgående.

Detaljplanen för området tillåter byggande av bostäder, men endast för boende med särskilda behov. Gruppboendet är alltså helt i linje med detaljplanen. Stadsbyggnadskontoret är positivt till bygglov. Ärendet behandlas på byggnadsnämnden sammanträde den 29 augusti.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.