Annons

Gymnasieskolan: 29 tjänster bort trots överskott

Gymnasielärarna har nu fått beskedet: 29 tjänster ska bort inom förvaltningen.
Samtidigt visar nämnden på ett överskott.
Växjö • Publicerad 3 februari 2012

- Gymnasieledningen jobbar nu för fullt med turordningslistor och hur uppsägningarna ska genomföras, säger en lärare på Teknikum.

Det preliminära bokslutet för gymnasienämnden och som presenterades på torsdagen visar överraskande på ett plus på 6,6 miljoner för 2011.

Annons

De tre gymnasieskolorna hade ett totalt överskott på en miljon kronor, pengar som skolorna får behålla, enligt förvaltningschefen Johan Harryson.

Men – det mesta av pluset är pengar som aldrig utnyttjades i fjol, främst kostnader för lokaler och gymnasiesärskolan. Medlen kommer med största sannolikhet istället att användas för samma syften i år.

– Vi kan inte använda överskottet för långsiktiga satsningar, bara till punktinsatser för att utveckla verksamheten, säger René Jaramillo (KD), ordförande i gymnasienämnden.

Några förändringar av liggande besparingskrav är inte aktuellt trots det positiva resultatet, menar han.

– En liten förbättring för gymnasieskolan. Men det finns inga pengar för framtiden, säger Carl-Olof Bengtsson (S) ledamot i gymnasienämnden.

Däremot är han oroad för de stora varsel av lärare som kan komma och som till allra största delen, enligt honom, beror på indragna statsbidrag.

Effekterna börjar märkas på allvar först under hösten och nästa år, menar Bengtsson.

Personalminskningarna beror också på vikande elevtal samt att kommunen förlorade upphandlingen av svenska för invandrare, SFI.

Han säger att (S), (V) och (MP) är överens om att kommunen måste kompensera för de uteblivna statsbidragen.

-Vi kommer att granska alla varsel som kommer.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons