Annons

Hans konstruktion kan sätta stopp för fler svåra olyckor

När unga entreprenörer uppmärksammas handlar det ofta om digitala lösningar. På en lista över nya, inspirerande företag tog Hans Klintéd plats – med gravstensfundament.
– Det är många som har undrat hur det är möjligt att man vill grunna på detta, säger han.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Rottne • Publicerad 8 oktober 2020 • Uppdaterad 21 oktober 2020
Hans Klintéd visar gravstensfundamentet som har formen av två L som med ryggarna vända mot varandra klämmer till om stenen så att den hålls upprätt.
Hans Klintéd visar gravstensfundamentet som har formen av två L som med ryggarna vända mot varandra klämmer till om stenen så att den hålls upprätt.Foto: Johan Persson

28-åringen från Rottne är en av 103 företagare i hela landet på listan som tagits fram av Almi och Företagarna. Själv förklarar han intresset för gravstenar med att han och kompanjonen Stefan Svensson växte upp i Tolg, där kyrkan och kyrkogården ligger rakt över vägen från skolan.

En fin plats som de ofta besökte, inte minst för att börja sina sommarlov och jullov.

Annons

– Vi åkte förbi när vi hade blivit lite äldre och började prata om att det var tråkigt att gravstenar lutade och stod snett på kyrkogården. Sedan har det legat lite i bakhuvudet.

Uppmärksamheten kring olyckor med gravstenar som vält och till och med kostat barn livet fick dem att anta utmaningen.

Hans Klintéd är snickare och duktig på konstruktioner. Stefan Svensson är kunnig inom material och hållbarhet.

– Stefan undrade om vi inte skulle försöka klura ut någonting så att det inte ska kunna hända igen. Det ska det inte kunna göra med vår produkt, den har dubbla säkerheter. Det är ett nytänkande jämfört med vad som har funnits tidigare.

”Vi åkte förbi när vi hade blivit lite äldre och började prata om att det var tråkigt att gravstenar lutade och stod snett på kyrkogården. Sedan har det legat lite i bakhuvudet.”
Hans Klintéd, vd Norrvidinge of Sweden

Fundamentet har formen av två L som med ryggarna vända mot varandra klämmer till om stenen så att den hålls upprätt. Med ett lager jord ovanpå ska det mycket till för att den ska sätta sig så att stenen börja luta.

– Även om det sjunker i ena änden måste den andra sidan också vika för att den ska vinklas.

Hans Klintéd är snickare och duktig på konstruktioner. Hans kompanjon Stefan Svensson är kunnig inom material och hållbarhet.
Hans Klintéd är snickare och duktig på konstruktioner. Hans kompanjon Stefan Svensson är kunnig inom material och hållbarhet.Foto: Johan Persson

På kyrkogårdar där det ofta grävs i marken och sänks ner kistor och urnor som sjunker ihop, blir det lätt sättningar. Olika fundament och fästen har använts genom tiderna, men på många kyrkogårdar har gravstenar fått hjälp av rep och stöttor, eller helt enkelt lagts ned för att inte välta omkull.

Hans Klintéd tror inte att alla gravrättsinnehavare känner till att det är deras ansvar att se till att gravstenen är väl förankrad.

Det finns samtidigt många äldre stenar som kyrkogårdsförvaltningarna har hand om. Förvaltningarna ansvarar också för att regelbundet kontrollera alla gravstenar.

Därför vänder sig Hans Klintéd och Stefan Svensson med företaget Norrvidinge of Sweden både till privatpersoner och kyrkogårdsförvaltningar med sin lösning som de även monterar på plats.

Annons

För ett drygt år sedan registrerade de företaget och började tillverka de första prototyperna. I maj i år påbörjades den löpande tillverkningen som sköts av V-plast i Väckelsång. Ett par hundra fundament har sålts så här långt.

Gravstensfundamenten är gjorda av formsprutad plastgranulat från återvunna restprodukter från svensk bilindustri samt havsplaster.
Gravstensfundamenten är gjorda av formsprutad plastgranulat från återvunna restprodukter från svensk bilindustri samt havsplaster.Foto: Johan Persson

De är gjorda av formsprutad plastgranulat från återvunna restprodukter från svensk bilindustri samt havsplaster. Hållbarhetstanken är central för Hans Klintéd.

– Den har varit A och O. Säkerheten är förstås viktigast, men ett miljövänligt material är självklart för oss.

Almi har gett stöd på vägen, både ekonomiskt och med rådgivning. För tillfället jobbar Hans Klintéd ungefär halvtid med företaget. Nyligen anställdes också en säljare.

Coronapandemin har haft en återhållande effekt på försäljningsmöjligheterna, men Hans Klintéd märker ett tydligt intresse och är optimistisk för framtiden. Han ser stora möjligheter, både med gravstensfundamenten och andra kyrkliga produkter som de går och klurar på.

– Förhoppningsvis kommer vi utomlands inom kort. I Norden hoppas vi kunna vara med. Norge har en hel del liknande krav som Sverige. Här ligger vi i framkant med gravsäkerhet.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons