Annons

”Häpnadsväckande”

Att ha dubbla uppdrag i två olika landsting och skaffa sig extra inkomst förekommer i mer än ett fall inom landstinget Kronoberg.
I?går berättade vi om onkologen Thomas Edekling. Även hans tidigare chef Maria Albertsson hade omfattande uppdrag. Hon hade det i Östergötlands landsting under de senaste åren med ersättningar som gick till hennes egen enskilda firma.
– Häpnadsväckande, säger landstingsdirektör Börje Lindqvist.
Växjö • Publicerad 8 juli 2010
Foto: 
Thomas Edekling förklarade i?går att han inte har några synpunkter på sin anställningsform.
Thomas Edekling förklarade i?går att han inte har några synpunkter på sin anställningsform.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Under 2008 genomförde Smålandsposten en granskning som visade att var femte läkare över 45 år hade ett extraknäck kopplat till yrket. Den granskningen ledde fram till en ny policy, bisysslorna får inte vara förtroendeskadliga, konkurrerande eller arbetshindrande.

Enligt Börje Lindqvist togs en diskussion direkt mellan den högsta landstingsledningen när omfattningen av Thomas Edeklings anställning på med 100 procent i Kronoberg och 50 procent i Blekinge kom i dagen.

Annons

– Man kan inte ha en dubbelanställning, man kan antingen ha en grund­anställning som är heltid. Är man heltidsanställd i Kronoberg så kan man inte tillika ha en annan anställning i ett annat landsting. Inte minst inom ramen för vårt samverkansavtal med Blekinge. Det är vår grundinställning. Därför finns det ett principiellt beslut om att det tidigare arran­gemanget för just den här doktorn ska avvecklas.

Skall avvecklas?

– Ja det finns beslut. Det är vi överens om mellan landstingsledningarna fullt ut.

Men det är inte gjort än?

– Jag utgår från att det är löst och detaljerna kring det här kan Martin Myrskog.

Det är inte löst än. Thomas Edekling har inte sagt upp sig eller sagts upp i Blekinge än. Åtminstone inte för några veckor sedan när vi kontrollerade sist.

– Då är det en uppgift jag måste kontrollera omedelbart.

Enligt Börje Lindqvist har det uppenbarligen varit möjligt att vara anställd inom två landsting samtidigt. Men han är tydlig när han slår fast att det inte längre går.

– Och om du hade ställt frågan till mig för ett år sedan så hade du fått samma svar som i?dag. Det är inte OK.

Det var inte OK då heller.

Annons

– Nej enligt min uppfattning absolut inte OK.

Enligt landstingets policy?

– Nej, inte det heller. Men eftersom kunskapen om det här förhållandet inte har funnits hos mig så har jag inte haft anledning att fundera över den frågan.

Kan det finnas fler som är dubbelt anställlda?

– Det kan det säkert göra, vi vet ju inte precis vad alla gör och har haft för sig.

En anställd i Kronobergs län har ingen rapporteringsskyldighet kring vilka bisysslor man har, men ska på en direkt fråga redogöra för sin närmaste chef som kan godkänna eller avslå bisysslan. Thomas Edeklings anställning är dock ingen bisyssla.

Man har inte rapporteringsskyldighet på det heller?

– Jo det är klart att man har och det är därför som jag så entydigt säger att det är inte förenligt med anställningen. Är man anställd i vår organisation så förstår väl alla och envar med lite sunt förnuft att man inte kan ha en annan anställning oavsett om den är 20, 30 eller 40 procent ovanpå detta.

Enligt Smålandspostens granskning hade alltså även Thomas Edeklings egen verksamhetschef Maria Albertsson omfattande uppdrag i landstinget Östergötland som onkolog och adjungerad professor. Ett uppdrag som motsvarade 20-25 procents tjänstgöring. För det fick hon knappt 300?000 kronor under 2009 och 90000 kronor hittills under 2010 utbetalt till den enskilda firman M. Albertsson Medical. I mars i år ändrades dock uppgörelsen och sedan dess går betalningen till onkologkliniken i Växjö.

Även detta avtal har varit föremål för diskussion inom landstinget, men enligt landstings­direktören ska det ha varit en uppgörelse mellan klinikerna och där ersättningen ska gå mellan huvudmännen.

Annons

– Principen är då så att de avtalen har handlat om att man försörjt, haft samarbeten med onkologen i Linköping som handlar om läkarresurser. Då är tanken att den ersättning som utgår ska växlas mellan huvudmännen och inte mot en enskild individ.

Ni ska få betalt helt enkelt?

– Ja.

Men så har inte skett, de har ju gått till hennes bolag?

– Det är häpnadsväckande.

Okej, det kände du inte till?

– Nej.

Det är inte enligt policy?

– Nej, det tycker jag inte att det är.

Någon direkt reaktion från landstinget Kronoberg riktade mot de två läkarna ser inte Börje Lindqvist, däremot en fortsatt diskussion om hur ärendena ska hanteras.

Annons

Kommer det här att leda till att ni går igenom hela läkarkollektivet?

– Ja, de här två fallen ger ju vid handen att det finns ett starkt behov av att göra en ny inventering och följa upp hur detta har fallit ut sedan föregående inventering.

Men något sådant uppdrag har inte getts än?

– Det är på väg fram.

När kommer den?

– Svaren på den uppföljningen kommer i augusti. Men det är fel att påstå att vi inte har någon koll för jag tror faktiskt att det finns en ganska bra kontroll i största allmänhet. Det här är två fall som utmärker sig och har sin bakgrund och vi får naturligtvis titta på vad som hänt.

”Är man heltidsanställd i Kronoberg så kan man inte tillika ha en annan anställning i ett annat landsting. Inte minst inom ramen för vårt samverkansavtal med Blekinge.”

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons