Helgasjön i grund och botten

Vill du sätta ditt namn på kartan? Om du hittar ett nytt grund i Helgasjön har du i alla fall chansen att sätta din egen prägel på sjökortet.
Växjö • Publicerad 24 juli 2010

För Helgasjöns sjökort ansvarar HSS, Helgasjöns segelsällskap. De har arbetat med sjökortet sedan sällskapet startade. Då fanns betydligt färre prickar på kartan än vad som finns idag. Men i och med att seglandet ökade i sjön hittades fler och fler grund.

För att förmildra smärtan hos de som gick på grund och kanske skadade sin dyra båt började segelsällskapet låta grundens upptäckare namnge sitt fynd. Den första att stöta på ett grund var Segelsällskapets förste ordförande, tandläkare David Cid. Efter honom finns Cidgrund kvar utanför Evedal.

Idag är det inte så vanligt att man stöter på nya grund, enligt Lars Nikell som ansvarar för sjökortet. Helgasjön är alltför utforskad. Men det finns såklart undantag, och sjökortet justeras med tillägg eller ändringar varje år. Sven Arne Hedell är en av dem som har hittat ett grund på senare tid.

- Jag döpte den till dyrsten. Det blev en dyr historia, säger Sven Arne Hedell och syftar att hans båt blev skadad och behövde repareras.

Louise Lindell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.