Hovrätten friar samtliga i diskrimineringsmål

En av de förra ägarna till nöjesstället Harrys i Växjö och fem vakter frias även i Göta hovrätt.
Domen i det uppmärksammade diskrimineringsmålet meddelades under fredagen.
Växjö • Publicerad 13 juni 2014

Åtalet omfattar olaga diskriminering vid tre olika tillfällen i februari och mars 2012 mot kvinnor med östasiatiskt ursprung. Nio kvinnor i olika konstellationer nekades att komma in på krogen.

– Jag respekterar domen men det känns väldigt orättvist. Jag känner mig fortfarande diskriminerad. Om det händer igen så kommer folk inte att klaga eftersom det verkar meningslöst, säger Sherlina Nilsson som är en av de drabbade kvinnorna.

De åtalade friades av Växjö tingsrätt i september förra året. Domstolen motiverade den friande domen med att de åtalade hade ett ”legitimt syfte” när de stoppade kvinnorna från att komma in på krogen, nämligen att förhindra prostitution.

Det handlade alltså inte om deras ursprung och då är det inte fråga om diskriminering i lagens mening, resonerade tingsrätten som samtidigt underströk att det inte finns något som tyder på att de drabbade kvinnorna har varit inblandade i någon prostitution.

Göta hovrätt gör samma bedömning och friar samtliga. Det är inte visat att det avgörande motivet var att diskriminera kvinnorna på grund av deras ursprung, anser även hovrätten.

"I stället var det avgörandet motivet att förhindra prostitution i restaurangens lokaler, ett i sig legitimt motiv. Ett sådant missgynnande faller inte under brottsbalkens diskrimineringsförbud. Det sagda gäller även om det i efterhand visade sig att ordningsvakternas individuella bedömningar varit felaktiga", skrover hovrätten i sin dom.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.