Annons

Hundägare anmäld för djurplågeri

När länsstyrelsens tjänste­män fick se de kraftigt avmagrade hundarna blev de omedelbart omhändertagna.
Nu är ägaren misstänkt för djurplågeri.
Växjö • Publicerad 19 september 2014

Då länsstyrelsen gjorde inspektionen hemma hos hundägaren, som bor i den västra delen av länet, konstaterades att två hundar var mycket magra.

På den ena syntes tydligt revben, ryggrad och höftknölar. Båda hundarna omhändertogs omedelbart. Länsstyrelsen ansåg att djuren var utsatta för ett betydande lidande eftersom vården och utfodringen bedömdes ha varit kraftigt eftersatt under en längre tid.

Annons

”Hundarna var extremt magra och mycket muskelfattiga”, skriver länsstyrelsen i sin rapport.

Länsstyrelsen misstänker djurplågeri och har nu åtalsanmält ägaren.

Ytterligare ett fall av misstänkt djurplågeri har nyligen anmälts till åklagare, även det i den västra länsdelen

Här handlade det om en kreatursbesättning med förvuxna klövar. I början på juni i år gjorde länsstyrelsen efter en anmälan en inspektion på gården.

Enligt tjänstemännen var klövarna på nötkreaturen decimeterlånga och vissa fall ännu längre. Djurägaren hade alltså inte skött verkningen av klövarna.

Djurägaren ska vid inspektionen ha sagt att hon alltid varit dålig på att verka klövar. Länsstyrelsen beslutade att förelägga kvinnan om att se över boskapens klövar.

I mitten av juli, nästan en och en halv månad efter det första besöket, gjordes en ny inspektion. Det visade sig att vården av klövarna fortfarande var kraftigt eftersatt.

Någon vecka senare blev fyra av djuren verkade. Att det tog så lång tid innan klövskötseln blev gjord ser länsstyrelsen mycket allvarligt på och anser att nötkreaturen därför blivit utsatta för onödigt lidande.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons