"Hunden kan få brännskador”

Växjö Artikeln publicerades

När det är varmt ute är det som hundägare viktigt att tänka på hundens välbefinnande. En hund kan till exempel drabbas av brännskador om asfalten blir för varm, enligt veterinär Johanna Habbe.

En hund svettas genom att flåsa och behöver ibland hjälp med att kylas ner.
Foto: Arkiv
En hund svettas genom att flåsa och behöver ibland hjälp med att kylas ner.

– Fantastiskt härligt, säger Johanna Habbe och berömmer vädret.

Men den senaste månadens extrema värme i maj månad är inte bara härlig. Risk för skogsbränder och eventuella bevattningsförbud är överhängande. Dessutom trivs inte människan så kallade bästa vän, hunden, lika bra i värmen som vi människor. Hundarna har nämligen inte samma möjligheter som oss människor att svalka sig.

– Det är så med hundar att de svalkar sig genom att flåsa och svettas inte på samma sätt som vi människor, säger veterinären Johanna Habbe som har klinik i Åseda.

Vissa hundraser har svårare än andra att reglera sin kroppstemperatur, enligt Johanna Habbe.

– Ju mer päls och ju kortare nos en hund har, desto jobbigare blir det. I och med att hundarna ventilerar via nosen. Så det ska man tänka på om man har en sådan ras. Vara extra uppmärksam på sin hund.

Johanna Habbe, veterinär i Åseda.
Foto: Arkivbild
Johanna Habbe, veterinär i Åseda.

Men det finns flera sätt att hjälpa sin fyrbenta vän på. Bland annat genom att ta med vatten på promenader och se till att hunden besöker en hundbadplats och kan bli nerkyld med hjälp av vattnet.

– Vattnet svalkar och tar bort en hel del värme, säger Johanna Habbe.

En annan sak att tänka på om man som hundägare bor i stadsmiljö eller vid en väg med asfalt, är att marken kan bli väldigt varm.

– Asfalten kan bli otroligt varm och kan faktiskt orsaka brännskador på hundens tassar. Lägg därför din egen handflata mot marken och kan du inte hålla den kvar i 5-10 sekunder ska hunden inte gå där, säger Johanna Habbe.

Lämna inte hunden i bilen i den extrema värmen.
Foto: LEIF R JANSSON / TT
Lämna inte hunden i bilen i den extrema värmen.

– Och lämna aldrig hunden i en bil. Skuggan flyttar sig snabbt och det räcker inte att ha fönstret nere i sådan här värme, avslutar Johanna Habbe.