GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: I dag bjuder vi på inspirerande läsning om hus och hem, god fortsättning!

Vad gör ett hus till ett hem? De människor vi möter i dagens e-tidning har hittat svaret på den frågan. Logga in och läs dagens tidning här.
Kristina BingströmSkicka e-post
Växjö • Publicerad 26 december 2021
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hemma hos farmor och farfar såg man till att uppföra sig väl. Glasdörrarna gjorde sitt till. En mellan ytterdörr och inre hall. En annan in till vardagsrummet –eller finrummet snarare. Soffgruppen var alltid täckt med filtar när vi var på besök, så att kladdiga barnbarnsfingrar inte skulle smutsa ner plyschklädseln. Mattorna gled alldeles lagom lätt omkring för att motverka onödigt spring. Var sak hade sin givna plats, inklusive farfars gulnade, tummade kortlek. Alla måltider serverades givetvis i matsalen där bordet var dukat med finservis och silverbestick. Snabbmakaroner, färdigköpta köttbullar och ketchup var bannlysta. Här var det alltid trerätters som gällde. Och när det vankades kaffe var det med sju sorters kakor som hämtade från bakboken med samma namn.

Mamma och pappa kunde skratta lite åt det där ibland. Hur farfar älskade värdskapet och hur farmor alltid dukade upp till överdåd. Delar av huset var fortfarande uthyrt terminsvis när jag var liten, ändå var de så måna om att visa upp en fin fasad. Det var inte så barnvänligt hos farmor och farmor tyckte mamma och pappa. Och det hade de så klart rätt i.

Själv älskade jag varje sekund. Jag brukade gå omkring och känna på småborden och de sirliga stolarna som ingen någonsin satt i. Rätade på ryggen, böjde lätt på nacken och log ett vad jag hoppades var älskligt leende varje gång vi var på besök. Jag tyckte det var så fint hos farmor och farfar att jag vill uppföra mig fint också. Och i de gamla flickböcker jag läste gick alla väluppfostrade flickor ständigt med lätt böjd nacke och ett älskligt leende, så det var mitt ideal. När jag första gången fick sitta i den där soffgruppen utan skyddande filtar med farmors goda minne kändes det som en högst tillfredsställande belöning.

”När jag första gången fick sitta i den där soffgruppen utan skyddande filtar med farmors goda minne kändes det som en högst tillfredsställande belöning.”

Utan att man som barn kan sätta ord på det så känner man ganska snabbt av atmosfären i ett hus eller en lägenhet. Vilka bostäder som är som gjorda för ett besök, en tillfällig visit och vilka som tydligt signalerar ”Kom in, känn dig som hemma!”

Mormor och morfar bodde i en gård på landet, farmor och farfar i en villa i stan. Det mesta skilde sig åt, inte minst jularna. Hos farmor och farfar var det färre kusiner. Mindre stoj. Mer julmat. Inga mostrar med cigaretter under fläkten men väl en pipa i farfars hand. Och julgranen var inte hämtad från skogen bakom knuten utan av plats. Med flaggor i stället för glitter. Och en spira i stället för stjärna i toppen. En helt annan slags jul, men med lika mycket stämning. Same, same but different.

”Som alltid när det handlar om bostad och inredning så infinner sig samma fråga. Vad gör ett hus till ett hem?”

I dagens e-tidning handlar det just om att leva och bo – på olika sätt. Vi fortsätter samarbetet med våra systertidningar i Gota Media och har tillsammans samlat ett antal artiklar och reportage som publicerats runt om i Småland, Skåne, Blekinge och Sjuhärad under året. Vi tittar in i villor, får tips från proffsen och kan drömma oss bort tillsammans med dem som gjort allvar av drömmarna, brutit upp, kastat loss och börjat ett nytt liv i en annan del av världen.

Som alltid när det handlar om bostad och inredning så infinner sig samma fråga. Vad gör ett hus till ett hem? De människor vi möter i dagens e-tidning har – precis som mina mor- och farföräldrar – hittat svaret på den frågan. Genom att göra det hus de lever i till en plats att trivas på.

För dig som trivs allra bäst med ett korsord i handen, så har vi förstås sett till att ladda även dagens tidning med massor av den varan.

Trevlig läsning och god fortsättning!

Kristina Bingström är chefredaktör och ansvarig utgivare för Smålandsposten
Kristina Bingström är chefredaktör och ansvarig utgivare för SmålandspostenFoto: URBAN NILSSON
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.