Inblick ges i 1500-talets slott

Hur roade sig kungligheterna förr i tiden? Och hur såg de ut när det klädde upp sig till fest? Nu har besökare på Kronobergs slottsruin chans att få se hur Erik XIV:s paradvåning från 1500-talet såg ut.
Växjö • Publicerad 15 juli 2010
Karin Svensson har jobbat i två och en halv månad med att tillverka modellen av Erik XIV:s paradvåning som fanns på slottet på 1500-talet.
Karin Svensson har jobbat i två och en halv månad med att tillverka modellen av Erik XIV:s paradvåning som fanns på slottet på 1500-talet.Foto: Per-Erik Sandebäck

På onsdagen invigdes den modellen av paradvåningen som har tagits fram i samarbete mellan Smålands museum och skulptören Annika Svensson. Modellen föreställer ett besök som hertig Erik, senare Erik XIV, gjorde i januari 1559, strax efter att han blivit far till dottern Virginia.

– Han ville dels jaga och dels komma bort från dottern och dotterns mor, Agda Persdotter. Därför åkte han från Kalmar för att roa sig, berättar Håkan Nordmark som är museipedagog.

I ett år har Smålands museum jobbat med att ta fram fakta om hur paradvåningen såg ut, vilka kläder gästerna bar och vad de åt. Tack vare gamla listor där en hel del information om exempelvis vilka tallrikar som användes finns bevarade, samt utgrävningarna på 1920-talet, kan man vara ganska säker på att det såg ut som modellen visar. Dessutom har de som arbetat med projektet inspirerats av Kalmar slott som byggdes av samma byggmästare under samma period, till exempel när det gäller fönstren i röd ockrafärg.

– Det finns mycket som är väl dokumenterat från den här tiden och därför är det mycket troligt att det såg ut så här, säger Karin Nilsson som är antikvarie på Smålands museum.

Men Annika Svensson, som har arbetet med modellen i två och halv månad, har ändå fått gissa sig till en del.

– När det står att stolsdynorna är gula och gröna har jag fått gissa mig till exakt hur de såg ut. Men med hjälp av böcker och gamla målningar tror jag att jag har fått en ganska riktig bild, säger hon.

Syftet med projektet har varit att väcka historieintresset till liv och man vänder sig framför allt till barn. I framtiden hoppas Smålands museum på att kunna framställa modeller av andra delar av slottsruinen.

Erika Hedman Bergström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.