Annons

Inga direkta åtgärder från landstinget efter rekonstruktion

Landstinget Kronoberg vidtar inte några omedelbara åtgärder med anledning av gårdagens besked om företagsrekonstruktion för Specialistläkargruppen.
– I det korta perspektivet gör vi inget speciellt, säger landstingsdirektör Martin Myrskog.
Växjö • Publicerad 12 februari 2014

Specialistläkargruppen i Växjö är länets största vårdcentral med drygt 14 000 listade patienter. Ytterligare 1500 är listade på företagets vårdcentral i Åseda, Hälsans hus.

Men gårdagens besked om en företagsrekonstruktion ska inte behöva påverka patienterna, menar Martin Myrskog.

Annons

– Stockholms tingsrätt har ju beslutat om en företagsrekonstruktion och det tyder på att man har sett att det finns möjligheter att skapa en annan typ av sund plattform för den fortsatta driften.

Landstinget kommer inte heller vidta några särskilda åtgärder. Åtminstone inte omgående.

– Vi kommer att sätta oss ner och prata med deras representanter och utifrån det göra en bedömning, säger Martin Myrskog.

Om rekonstruktionen misslyckas och det blir konkurs, hur agerar ni då?

– Då måste vi ju vända oss till dem som är listade och erbjuda dem att lista om sig. Men förhoppningsvis påverkar inte heller det särskilt mycket eftersom vi ju har ytterligare 30 vårdcentraler i länet som har möjlighet att ta hand om dem.

Det handlar om länets största vårdcentral. Gör inte det att förutsättningar blir lite annorlunda vid en eventuell konkurs.

– Visst, det kan förstås bli en ökad belastning på andra vårdcentraler i det korta perspektivet. Men vi är långt ifrån där.

Kände ni till företagets ekonomiska problem?

– Vi vet att det har varit tufft, och generellt är det nog ganska tufft att jobba inom vårdvalssystem. Vi vet också att de har lagt ner vårdcentraler i Kalmar tidigare.

Är landstingets villkor för tuffa gentemot aktörerna inom primärvården?

– Det är en fråga vi ställer oss hela tiden. Men ser man de offentliga vårdcentralerna så redovisar de ju faktiskt ett överskott för 2013. Det visar att man går runt i Kronoberg och det känner jag mig ganska trygg med.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons