Inget register över farliga patienter – än

SOS Alarm i Växjö har återkallat sin förfrågan om att få hålla ett register över farliga personer för ambulansens räkning. Datainspektionen behövde ett bättre beslutsunderlag. – Vi trodde att vi skulle få ett klart ja eller nej, men så blev det inte, säger SOS Alarms vårdchef Christina Janstad.
Växjö • Publicerad 26 juli 2010

Datainspektionen (DI) hade bara kunnat ge ett generellt svar utan tydliga direktiv, det var det grundläggande skälet till att SOS Alarm backade med sin förfrågan om att få hålla registret.

– Men det var också så att DI ansåg att det här egentligen var en sak ambulansorganisationen i Kronoberg skulle gå fram med, säger Christina Janstad.

Bakgrunden är en kraftigt försämrad arbetssituation för ambulanspersonalen i Kronoberg under senare år med allt mer hot och våld riktade direkt mot personalen när de är ute på utryckningar. Under våren kulminerade det med några direkta incidenter vilket fick Jörgen Tagesson, chefen för akutcentrum inom landstinget Kronoberg att rikta en förfrågan till SOS Alarm i Växjö.

Han ville se ett register upprättat hos larmoperatören med uppgifter insamlade av ambulanspersonalen men samlade hos SOS, om farliga personer eller adresser där det tidigare varit problem. De uppgifterna skulle sedan SOS kunna delge ambulansen vid kommande utryckningar för en bättre vaksamhet så att ambulansen redan på ett tidigt stadium skulle kunna begära bistånd av polisen. Systemet finns redan i bruk i en liknande form hos polismyndigheten men omgärdas då av sekretess och många begränsningar.

Christina Janstad menar att SOS Alarm i det här fallet är en uppdragstagare som hjälper landstinget Kronoberg och hon var redan från starten tveksam. Därför begärde hon hjälp hos Socialstyrelsen med vilka regler och lagar som egentligen skulle träda i spel. Socialstyrelsen skickade ärendet vidare till Datainspektionen där det nu blev ett tillfälligt stopp.

– Vi får vänta med det här ärendet till i höst när alla är i tjänst igen.

DI efterfrågade också exempel ur verkligheten på när ambulansen hade varit hjälpt av ett dylikt register, något sådant fanns inte.

– Så det är väl jättebra om vi kan hjälpas åt och om ambulansorganisationen kan klargöra vilka patienter man vill ska in i registret.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.