Annons

Intagen hörde samtal hos centralvakten på häktet – utredning pågår

Teknikproblem gjorde att en intagen på Växjöhäktet hörde vad kriminalvårdare i centralvakten pratade om. Enligt uppgift till Smålandsposten finns samtal inspelade där kriminalvårdare uppges ha pratat nedlåtande om såväl intagna som arbetskamrater.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Växjö • Publicerad 2 december 2021

– Vi började utreda detta omgående efter att det uppdagades för omkring en och en halv vecka sedan, säger kriminalvårdschef Tove Strandsäter som är chef för häktena i Växjö och Jönköping.

Att intagna har hört vad kriminalvårdare hos centralvakten pratat om under minst en timme är förstås mycket allvarligt. Det blir än mer besvärande för kriminalvårdarna som ingår i utredningen om de pratat nedlåtande om klienter på häktet och arbetskamrater.

Kriminalvårdschef Tove Strandsäter är chef för häktena i Växjö och Jönköping. En intagen har hört vad personal i centralvakten på Växjöhäktet pratade om och nu pågår en internutredning för att klarlägga vad som sagts.
Kriminalvårdschef Tove Strandsäter är chef för häktena i Växjö och Jönköping. En intagen har hört vad personal i centralvakten på Växjöhäktet pratade om och nu pågår en internutredning för att klarlägga vad som sagts.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Annons

Bakgrunden är att det under en längre tid har pågått en ombyggnation på Växjöhäktet där bland annat tekniska system bytts ut.

– Vi upptäckte en brist i nyinstallerad teknik och utreder vad det har fått för konsekvenser. Vi har installerat en ny samtalsanläggning och eftersom vi har häktade personer så behövs utrustning för att kunna kommunicera mellan bostadsrum och personal, säger Tove Strandsäter.

I det aktuella fallet kopplades inte samtalet mellan en kriminalvårdare och en intagen ned som det skulle. Följden blev att den intagne, efter att den anställde lagt utrustningen hos centralvakten på Växjöhäktet, fortsatte att höra vad personalen pratade om.

Häktet Växjö
Häktet VäxjöFoto: Lars-Göran Rydqvist

– Vi har fått uppgifter från en intagen att han ska ha hört personalen, säger Tove Strandsäter som påpekar att hon inte vet exakt vad som har sagts.

Vad personalen egentligen sa till varandra är en av de stora frågorna som utreds och som kan få störst konsekvenser.

Hur allvarligt är det att en häktad klient har hört vad kriminalvårdare pratat om?

– Jag tycker det är allvarligt. Vi ska ha tillit till våra system, klienter ska ha tillit till att sekretessen upprätthålls och vi ska ha former för att planera arbetet utan risk för att det överhörs.

Tove Strandsäter uppskattar att omkring fem personer berörs av den pågående internutredningen antingen direkt eller indirekt. Att ta reda på vilka som under den avlyssnade perioden haft kontakt med centralvakten är också en del av utredningen.

Tove Strandsäter bekräftar att det finns uppgifter om att samtalen mellan anställda finns inspelat.

På häktet har en del intagna telefontillstånd där de under vissa tider har möjlighet att kontakta anhöriga.

Annons

– Jag gissar att det här i så fall handlar om en andrahandsinspelning, alltså att personen som klienten ringt i sin tur har kunnat spela in de anställdas samtal som hörts.

Om kriminalvårdare sagt olämpliga saker, skulle det kunna leda till utpressningssituationer?

– Vi är alltid vaksamma på försök till otillbörlig påverkan eftersom det är myndighetsutövning vi jobbar med. Skulle det vara någon form av agerande som ökat risken får vi titta på det.

Kriminalvårdens internutredning pågår för fullt och man ska koppla in säkerhetsavdelningen gällande den tekniska delen och HR-avdelningen för personalfrågor som kan dyka upp. Utredningen förväntas vara klar inom några veckor.

Vet du mer? Kontakta Smålandspostens reporter Daniel Johansson på 0470-770604 eller mejl: daniel.johansson@smp.se

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons