Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Interaktivt och lärorikt

Julens kemi, medeltiden och nu vetenskaparna. En digital julkalender ska lära barn och elever något nytt om olika viktiga vetenskapsmän och kvinnor varje dag fram till jul.
Foto: 

Sex drivna pedagoger och studenter i olika åldrar har för tredje året i rad jobbat aktivt med att sprida intresset för vetenskap och naturvetenskap i allmänhet. Årets projekt går under namnet "Vetenskaparna", en digital julkalender, där barn och elever får möjlighet att lära sig något nytt om olika viktiga vetenskapsmän och kvinnor varje gång de öppnar en lucka.

- Vi jobbar ideellt för att skapa ett intresse för naturvetenskap hos elever i grundskolan. Varje år har vi ett nytt tema, i år har vi en digital julkalender med viktiga vetenskapsmän och kvinnor under varje lucka, säger Sofia Jeager, huvudillustratör för projektet Vetenskaparna.

Sofia Jeager är 23 år och lärarstudent vid Linnéuniversitet i Växjö. Hon har tillsammans med Peter Lindström, Carl-Johan Ivarsson, Mikel Eriksson, Sebastian Croné och Elias Furenhed skapat årets digitala julkalender.

- Julkalendern är gratis för hela Sverige, vi ville inte begränsa projektet, utan alla ska kunna ta del av kalendern, säger Sofia Jeager.

I årets version har skaparna lagt mycket fokus på texten, men även bilder och programmering. Julkalendern består dels av en fiktiv stad där man kan klicka på en lucka, zoomas in till en dörr, klicka på dörren och komma vidare till ett rum. I rummet möts man av olika vetenskapsmän och vetenskapskvinnor.

- Vi ville göra en julkalender som är mer interaktiv, mer som ett spel. Klickar man på rummets hyllor och bänkar får man även reda på deras forskning, säger hon.

Projektmedlemmarna har inget vinstdrivande syfte, utan jobbar för att öka intresset för vetenskap.

- Vi har lagt ner otroligt mycket av vår fritid på att göra projektet snyggt och pedagogiskt. Jag tror definitivt vi har lyckats få en spännande och lärorik upplevelse i år. Vi har hållit på med detta i flera år nu och blir bara bättre. Nu önskar vi bara att fler kan ta del av det vi gör, säger Sofia Jeager.

Årets kalender hittar ni här:
www.vetenskaparna.se/2011

Läs mer