Jaktledare tar strid för sina vapen

Den erfarne jaktledaren åkte fast för rattfylla och fick sina vapentillstånd indragna.
Men nu vänder han sig till domstol för att få en ny prövning.
-Det är ju så att säga mitt liv. Jag har jagat i 35 år, säger han.
Växjö • Publicerad 13 oktober 2011

Den här jaktsäsongen är jaktledaren avväpnad och missar älgjakten.

-Den har jag tyvärr inte kunnat delta i.

Polisen beslutade att omhänderta hans vapen och ammunition i februari i år.

Han hade några dagar tidigare kört bil med 0,86 promille alkohol i blodet och han dömdes senare för rattfylleri i form av ett så kallat strafföreläggande.

I september, det vill säga när jaktsäsongen började på allvar, beslutade polisen också att dra in jaktledarens vapentillstånd.

Myndigheten påpekar att han även 2006 dömdes för rattfylleri och att han i samband med det fick en påminnelse från polisen om de höga krav som lagstiftningen ställer på en vapeninnehavare.

Två rattfyllerier och en dokumenterad missbruksproblematik gör att polisen anser att jaktledaren saknar det omdöme och ansvar som krävs för att få ha vapen.

Men själv ger jaktledaren en annan bild.

Han påpekar att han aldrig varit berusad när han hanterat vapen, att han har fått villkorlig körkortsåterkallelse med alkolås och att han numera lever ett nyktert liv.

– Jag har varit nykter alkoholist i åtta månader nu och går på regelbundna läkarbesök, säger han.

Han kommer också att komplettera sitt överklagande till förvaltningsrätten med intyg från såväl läkare med specialistkompetens på beroendesjukvård och intyg från jägare som ingått i hans jaktlag.

Han anser också att han får stöd för sin sak i tidigare rättsfall som han hänvisar till.

Men polisen anser att det har gått för kort tid sedan han senast gjorde sig skyldig till rattfylleri för att han ska få bära vapen.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.