Annons

Jasmine, 21, injicerades på köksbord: ”Jag skrek rakt ut av smärta”

Fillers- och botoxbehandlingar blir allt mer populärt. Men på den blomstrande marknaden florerar också oseriösa aktörer. Jasmine, 21, föll offer för en av dem.– Jag skrek rakt ut av smärta. Vad var det hon sprutade in i mina läppar? säger Jasmine.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Växjö/Kronoberg • Publicerad 6 mars 2023
Jasmine injicerade fillers i läpparna.
Jasmine injicerade fillers i läpparna.

Jasmine, som egentligen heter något annat, är 21 år och bor i Växjö. Hon vill vara anonym för att hon ”känner sig dum” som gått till en oseriös behandlare. Hon vill inte heller skylta med att hon gör fillersbehandlingar.

Jasmine brukade tidigare göra fransarna på olika kliniker i Växjö. Men det var dyrt.

Annons

Smålandsposten har tidigare rapporterat om en kvinna som står åtalad för att ha utfört olagliga injektioner på unga kvinnor i Växjö. Men det finns fler oseriösa behandlare än den kvinnan. Jasmine har liknande erfarenheter, från en annan aktör i Växjö. Det här är hennes berättelse.

– Plötsligt så dök den här kvinnan upp från ingenstans i Växjö. Hon hade mycket lägre priser på fransar. Så jag gick till henne.

Jasmine började gå regelbundet till kvinnan för att förlänga fransarna. Då hade Dila, som kvinnan kallade sig, ingen klinik. I stället tog hon emot Jasmine och andra kunder i en liten studentlägenhet på Teleborg. För sina tjänster tog Dila endast emot kontant betalning.

– Hon sade att hon varken tog kort eller swish. Så jag fattade väl från början att det var lite skumt, att hon bara tar svart betalning. Men det blev ju billigt för mig.

Till Jasmine berättade kvinnan att hon var kirurg från Dubai.

– Hon förklarade att hon inte ville uppge sitt riktiga namn för att då skulle hennes familj i Dubai skämmas över henne för att hon gjorde fransar, fast hon var läkare.

– Hon säger olika saker till olika människor. Till min kompis sade hon att hon är tandläkare. Hon har inte något telefonnummer man kan nå henne på. Så jag har egentligen inte en aning om vem hon är.

Vid ett tillfälle berättade kvinnan för Jasmine att hon även gjorde fillers och botox. Jasmine hade tidigare gjort fillers i läpparna hos en annan behandlare. Nu erbjöd Dila Jasmine fillersbehandling som skulle kosta halva priset jämfört med andra behandlare. Jasmine nappade på erbjudandet. I maj 2020 gjorde hon fillers i läpparna hos Dila.

Det skulle hon aldrig ha gjort.

– Det var i studentlägenheten. Hon hade handskar på sig, men hon spritade inte mina läppar innan behandlingen. Jag låg på ett bord när hon gjorde behandlingen.

Annons

– I vanliga fall tar det tio minuter att spruta in 1 milliliter fillers i läpparna, det brukar bara svida till lite grann. Men nu tog det en timme och smärtan var djävulsk! Jag skrek och grät och höll på att svimma. Efteråt var läpparna extremt svullna och jag kunde inte äta.

”Nu efteråt känner jag mig dum i huvudet. Hur kunde jag? Men det var ju så billigt.”

Men efter några dagar lade sig svullnaden. Jasmine blev trots allt nöjd med den nya formen på läpparna. I augusti samma år bestämde hon sig för att åter gå till kvinnan och injicera ytterligare en halv milliliter fillers.

– Nu efteråt känner jag mig dum i huvudet. Hur kunde jag? Men det var ju så billigt.

Den här gången var det samma sak. En obeskrivlig smärta och extrem svullnad efteråt. Men när svullnaden väl lagt sig var Jasmine nöjd med sina läppar och hållbarheten.

Hösten 2022 var hon på en klinik i Stockholm för att göra en annan typ av injektionsbehandling. Den behandlande sjuksköterskan blev chockad när Jasmine berättade att hon gjorde läpparna två år tidigare.

– Hon kände materialet i mina läppar och menade att det inte är normalt att det inte har brutits ned på två år. Hon ifrågasatte vilket material jag egentligen hade fått injicerat i läpparna.

I december 2022 kontaktade Jasmine en legitimerad läkare och vän som gör injektionsbehandlingar. Läkaren tog då ut materialet ur hennes läppar.

För att få göra injektionsbehandlingar som fillers och botox i Sverige måste man sedan en ny lag 2021 vara legitimerad läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Jasmine gjorde sin behandling innan lagändringen trädde i kraft.

Tror du att Dila är en riktig läkare?

– Nej, det tror jag inte. Hennes teknik var inte professionell, om jag jämför med andra behandlare jag gått till som varit sjuksköterskor. Dessutom går hennes berättelser inte ihop – är hon kirurg, tandläkare eller vad? En riktig läkare tar väl inte heller svart betalt, säger Jasmine.

Annons

– Det här hade kunnat sluta mycket värre. Nu är jag väldigt noggrann med att bara gå till legitimerade behandlare.

Nästa del: Skönhetsdjungeln i Växjö. Så många av Växjös behandlare saknar rätt kompetens.

Skönhetens pris

Vad är fillers och botox?

En fillerbehandling är en volymgivande injektionsbehandling baserad på hyaluronsyra som används för att släta ut rynkor, bygga upp förlorad volym, läppförstoring och även föryngra huden och behandla ärr. Det ger ett omedelbart resultat. Fillers bryts successivt ned av kroppen och försvinner helt efter 1 till 2 år.

Botox är ett muskelavslappnade ämne som injiceras exempelvis mellan ögonbrynet. Musklerna slappnas då av och rynkor slätas ut. Effekten håller i sig i cirka tre månader. Därefter bryts ämnet ned av kroppen.

Tipsa oss!

Har du eller någon du känner behandlats hos oseriösa behandlare? Vi vill gärna höra din historia. Hör av dig till janna.holmberg@smp.se.

Janna Li HolmbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons