1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Johan Persson: Hur står det till med Växjös omsorg om yttrandefriheten?

Smålandspostens helgchef Johan Persson. Frågar sig hur det står till med Växjö kommuns omsorg av yttrandefriheten efter att Sebastian Rudolph Jensens konstverk tagits bort från kommunens digitala kanaler.
Johan Persson.
Foto: LENA GUNNARSSON

I FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna står: ”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”

Hur kan det komma sig att Växjö kommun så ofta på senare år funnit anledning av ingripa i denna rättighet? Den här gången är det konstnären Sebastian Rudolph Jensens videoverk som hastigt plockats bort från kommunens digitala kanaler.

– Vi ska inte skapa mer oro i tider som vi har nu, motiverar kultur- och fritidsförvaltningens chef Tomas Ekelius.

Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Ett filter som kommunen använder gjorde nyligen att Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar blev blockerad när hon försökte läsa sin tidning på Växjö stadsbibliotek. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jon Malmqvist (KD) förklarade att filtret är ett nödvändigt ont. Han ansåg att det är en uppgift för Irena Pozar att se till att tidningen inte blockeras.

Musikerna på Bergendahlska gården måste skriva på ett kontrakt där de förbinder sig att inte formulera texter som hyresvärden kommunen finner olämpliga.

– Ungdomarna får tycka, tänka och skriva vad de vill, men inte just här, försvarade kommunalrådet Oliver Rosengren (M) reglerna.

För drygt två år sedan stoppades Kommunistiska partiets tidigare ordförande Anders Carlsson från att hålla en föreläsning om sin nya bok om ryska revolutionen på Fria ordets hus.

– Vi hyr ut till partier som är representerade i kommunfullmäktige, motiverade dåvarande chefen för kultur- och fritidsförvaltningen Gunilla Friman, som beklagade att kommunen först felaktigt sagt ja.

Och när Stiftelsen Växjös muslimer ville ansöka om tillstånd för böneutrop, försökte kommunalrådet Anna Tenje (M) förmå dem att dra tillbaka sin ansökan och inte utnyttja den medborgerliga rättigheten att få saken lagenligt prövad.

– Jag är orolig att böneutropet kommer slita isär Växjö, förklarade Anna Tenje.

De kommunala ingreppen motiveras ofta just med välvilja och omsorg. Frågan är hur det står till med omsorgen om yttrandefriheten?

Läs mer

Ishockey

Tingsryd förlänger med forward

Tingsryd fortsätter att presentera truppnyheter och gjorde under fredagen klart med ytterligare en forward.

Tingsryd

Gympasal oanvändbar efter midsommarstormen

En fuktskada från midsommarregnet gör att B-hallen stängs fram till årsskiftet.

Knarksmuggling

Ska överlämnas till Spanien: Knarksmugglare greps på polisstationen

En efterlyst knarksmugglare greps på polisstationen i Tingsryd.

Padel

Fritt fram för svettigt spel på helt nya padelbanor

På cirka två månader har två nya padelbanor byggts i Hovmantorp. Nu kan ortsbor och genomresande spela hur mycket de vill - förhoppningsvis även i vinter.

Bedrägeri

Köpte pt-utbildning för nästan 20 000 – Älmhultsbo fick fakturan

Någon beställde en pt-utbildning för närmare 20 000 kronor i Älmhultsbons namn.

Gratis för alla prenumeranter

TV: Här ser du träningsmatchen mellan Lakers och Rögle

Gratis för alla prenumeranter.