Jysk betalade 214 000 till fel företag - pengarna inte tillbaka än

Av misstag betalade företaget Jysk 214 000 kronor till fel bankgiro. Betalningen hamnade hos Växjöföretaget Complett Träning & Friskvård som använde pengarna i sin egen verksamhet.
Växjö • Publicerad 24 mars 2010

Nyligen avkunnade Växjö tingsrätt en tredskodom sedan Växjöföretaget inte kommit till sammanträdet för muntlig förberedelse. Domen innebär att Complett Träning & Friskvård måste återbetala 194 000 kronor, eftersom Jysk sedan tidigare fått 20 000, samt rättegångskostnader på över 10 000 kronor.

Bakgrunden är att Jysk upptäckte felbetalningen månaden efter att pengarna hamnat på fel konto. Därefter har företaget i över ett år utan framgång arbetat för att få tillbaka sina pengar som egentligen skulle ha hamnat på en hyresvärds konto.

Efter en tid skrevs ett förlikningsavtal som innebar återbetalningar med 20 000 kronor per månad, men avtalet följdes inte. Efter en utbetalning fick Jysk inte mer pengar och valde då att vända sig till Växjö tingsrätt.

Smålandsposten har förgäves försökt att nå en företrädare för Växjöföretaget för en kommentar till agerandet. Men i inlagor till Jysks representant Intrum Justitia har kvinnan förklarat den uppkomna situationen med att träningsföretagets likviditet är hårt ansträngd.

Däremot finns det i handlingarna ingen närmare förklaring till varför företaget behöll pengarna från allra första början.

Om Complett Träning & Friskvård väljer att överklaga tingsrättens dom krävs det prövningstillstånd för att få fallet prövat i hovrätten.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.