- Kamerabilder kunde ha betytt väldigt mycket

Polisen jobbar hårt för att lösa rånet mot Hemköp på Högstorp i Växjö. Utredarna har flera bra vittnesuppgifter – men jobbar i motvind.
Orsak: Hemköpsbutiken saknar övervaknings­kameror.
Växjö • Publicerad 27 september 2012

– Det är anmärkningsvärt att en så stor livsmedelsbutik inte har övervakningskameror. Skarpa kamerabilder kunde ha betytt väldigt mycket, säger Marcus Gustavsson, Kronobergspolisens förundersökningsledare.

Maria Nobel, Hemköps kommunikationschef i Stockholm, väljer att svara undvikande. Men hon påpekar att Hemköpsbutiken på Högstorp är ”en liten butik”.

Är det därför ni inte har några övervakningskameror?

– Vi kommer aldrig att uttala oss om vad vi gjort innan och vilka säkerhetsåtgärder vi gör nu.

Känner ni inget ansvar mot personal och kunder att ha kameror för att förhindra eller hjälpa till att klara upp brott?

– Vi tittar på frågan om att öka säkerheten i butiken. Däremot kommer vi aldrig att uttala oss om vad vi gjort innan och vilka säkerhetsåtgärder vi kommer att ta nu, för det skulle förta effekten av vårt säkerhetsarbete.

Är det här känsligt för er?

– Det är för att vi tar hand om våra medarbetare och ser till deras bästa.

Genom att inte ha övervakningskameror?

– Genom att uttala oss på det här sättet, blir Maria Nobels svar.

Medan Hemköp funderar vidare på om det är värt att satsa pengar på kameror i Högstorpsbutiken jobbar Kronobergspolisen med rånutredningen.

Butiksrånet inträffade strax före klockan 21 i söndags kväll. Två maskerade män gick in i butiken beväpnade med en yxa och ett pistolliknande föremål. De fick med sig en mindre summa pengar, ett antal tusen kronor.

Rånarna sprang sedan från butiken och försvann i mörkret.

– Vi är intresserade av uppgifter om personer och bilar som befunnit sig kring parkeringen vid Quality Hotel såväl före som efter rånet, säger Marcus Gustavsson.

– Det kan mycket väl ha varit fler inblandade i brottet än de två som var inne i butikslokalen.

Han säger att det i nuläget inte finns någon misstänkt för rånet, men att polisen undersöker personer som kan vara intressanta.

– Det finns flera vittnen som gjort bra iakttagelser. Vi håller förhör och granskar tekniska spår.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.