1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Känt konstverk i Växjö har förstörts igen – ”grov stöld”

Nu har det hänt igen. Flera av bronsfigurerna i konstverket ”Alla är” är spårlöst försvunna. Denna gång står endast en skulptur kvar på plankan vid Växjösjöns strand.
På måndagsmorgonen stod endast en bronsfigur kvar på sin rätta plats på plankan vid Växjösjön. Fem stycken är spårlöst försvunna.
Foto: Filip Sjöfors

Konstverket ”Alla är” ingår i konststråket Växjö Art site och är skapat av Torbjörn Johansson. Sex bronsfigurer står på en planka och blickar ut över Växjösjön.

Våren 2016 försvann två av bronsfigurerna från sin plats. Senare hittade förskolebarn en av dem i skogen och sedan konstnären gjutit en ny skulptur kunde verket bli komplett igen.

Nu har konstverket återigen blivit förstört. På måndagsmorgonen upptäcktes att endast en bronsfigur stod kvar på sin rätta plats på plankan. Den sjunde statyn som är placerad på en sten ute i vattnet finns kvar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Kultur- och fritidsförvaltningens chef Tomas Ekelius och nämndens ordförande Eva Johansson (C) var på plats vid konstverket på måndagsförmiddagen för att dokumentera stölden inför polisanmälan.
Foto: Filip Sjöfors

– Fem skulpturer saknas. Man blir så ledsen och bestört. Vi försöker göra det fint för Växjös invånare och besökare och så sker sådant här, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Johansson (C).

Eva Johansson och kultur- och fritidsförvaltningens chef Tomas Ekelius var på förmiddagen på plats vid konstverket för att dokumentera förstörelsen.

– Vi ser inte det här som något sabotage utan vi betraktar det som grov stöld. Och då handlar det om ett högre straffvärde. Vi är på väg till polisen för att anmäla detta just nu, berättar Eva Johansson.

Enligt Eva Johansson är varje figur värd cirka 100 000 kronor och stölden har skett någon gång under natten till måndagen.

– Skulpturerna är mycket hårt förankrade och de går inte att ta loss med handkraft. Man måste ha använt ett fordon för att slita loss skulpturerna, eller kraftiga verktyg. Spår av fötterna finns kvar på plankan.

Foto: Filip Sjöfors

Eva Johansson och Tomas Ekelius berättar att de letade efter figurerna i närområdet utan att finna några spår.

– Vi kommer inte att vika oss för buset. Vi ska gjuta nya figurer så att konstverket blir komplett igen. Det är en självklarhet, säger Eva Johansson.

– Under den stund som vi var på plats kom flera personer fram och berättade hur trist de tyckte att det var att konstverket blivit förstört igen, berättar Tomas Ekelius.

Växjö kommun skriver i ett pressmeddelande att man erbjuder hittelön till de som kan återbörda skulpturerna eller som kan komma med tips så att konstverket blir komplett igen.

Läs mer

Fotboll

Öster kryssade mot Dalkurd

Öster fortfarande utan förlust.

Camping

Campingen igång – utan någon ny arrendator

Björkåkra camping i Åseda har öppet i sommar som vanligt - tack vare en lösning med sommarjobbare.

Gång

Christer Svensson i rekordform

Gångtävlingar avgjorda.

Hemfridsbrott

Ställde sopor utanför annans villa

När en villaägare i Häradsbäck vaknade på söndagsmorgonen stod två stora sopsäckar på tomten.

Olycka

Länet: Singelolycka orsakade stopp i trafiken

Personen ska inte ha skadat sig i samband med händelsen.

Ledare

Från Rowling till Berry

Kön är något mer beständigt än en subjektiv upplevelse av könstillhörighet.