Klädinsamling i Växjö saknar tillstånd

Biståndsorganisationen Humana Sverige förlorade sitt 90-konto för tio år sedan. Sedan dess har organisationen varit i blåsväder flera gånger, bland annat för att ha sålt insamlade kläder till vinstinriktade organisationer.
Nu saknar organisationen tillstånd av polisen för att ha sin container placerad vid Spetsamossen i Växjö.
Växjö • Publicerad 14 augusti 2012

Det var för cirka ett halvår sedan som biståndsorganisationen Humana Sverige placerade en container för klädinsamling vid Spetsamosssen i Växjö. Men nu visar det sig att organisationen saknar tillstånd för att ha sin container uppställd där, vilket Humana Sveriges verksamhetsledare, Trond Narvestad, hävdar att de ändå har.

– Det är privat mark, så det har vi tillstånd för, säger han.

Men enligt Pia Ringius, tillståndshandläggare vid polisen i Kronoberg, finns inget sådant tillstånd.

– Nej, vi har inte fått in någon ansökan om det. Man måste alltid ha tillstånd, oavsett om det är kommunal eller privat mark, då man ställer ut något på ett ställe dit allmänheten har tillträde, säger hon.

Pia Ringius förklarar att det är ett brott att sätta upp en container utan tillstånd och att det kan bli fråga om dagsböter vid den här typen av brott.

– Vi får ta kontakt med den här organisationen och sedan se hur vi går vidare, säger hon.

När Smålandsposten konfronterar Trond Narvestad med uppgiften om att polisen inte har utfärdat något tillstånd, hävdar han fortfarande att de har tillstånd. Han lovar att återkomma, men gör ändå inte det.

För cirka tio år sedan förlorade Humana Sverige sitt 90-konto, vilket innebär att organisationens verksamhet inte längre granskas av Svensk insamlingskontroll. Alla 90-konton, det vill säga konton som börjar med 90, granskas så att pengarna inom verksamheten "disponeras för uppgivet ändamål". Eftersom Humana Sverige saknar 90-konto, hamnar organisationen alltså utanför den kontrollen.

– Den som exempelvis lämnar kläder till dem får därför granska organisationen på eget initiativ och göra en egen bedömning. Det är upp till allmänheten själv helt enkelt, säger Tommy Jonsson på Svensk insamlingskontroll.

Humana Sveriges Trond Narvestad förklarar att det var "stora skulder" som gjorde att de förlorade sitt 90-konto. Målsättningen är dock att så småningom få tillbaka kontot.

– Men det ligger nog längre fram i tiden, säger han.

Enligt Trond Narvestad säljs de insamlade kläderna i second hand-butiker för att få in pengar.

– Pengarna går sedan dels till omkostnader för containrarna, dels till biståndsprojekt genom systerorganisationen Humana Estland. Av intäkterna går cirka 30 procent till biståndsprojekt, och då till största delen till projekt i Indien och i södra Afrika.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.