Klart majoritet bakom ramp-ja

En moderat och en vänsterpartist röstade nej, men övriga 13 politiker i byggnadsnämnden gav klartecken. Därmed kan även residensets huvudentré göras tillgänglig genom en ramp.
Växjö • Publicerad 24 juni 2010

Det lämpliga i att bygga en svagt lutande ramp längs hela den östra sidan om residensets entré mot Stortorget har fått debattens vågor att svalla den senaste tiden.

Antikvarien på Smålands museum hade avrått med tanke på byggnadens kulturhistoriska värde medan riksantikvarien däremot sagt ja samtidigt som fastighetsägaren, Statens fastighetsverk, önskat fortsätta en strävan att göra alla sina byggnader tillgängliga.

När frågan väl skulle avgöras i byggnadsnämnden blev det fortsatt debatt men ändå en överväldigande majoritet för en ramp till slut. Mikael Karlsson (v) som varit en ivrig kritiker till förslaget fick i omröstningen bara stöd av moderaten Mats Nässert.

Kritikernas argument var bland annat att bygganden redan är tillgänglig för funktionshindrade både från Kungsgatan och Kronobergsgatan och att en ramp på framsidan är överflödig.

- Jag kan erkänna att jag själv var rätt tveksam först eftersom själva byggnaden är tillgänglig, men det gäller inte den aktuella lokalen och ingen ska behöva hålla tillgodo med "köksingången", säger ordföranden Nils Fransson.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.