Knarkaffärer tros ligga bakom Teknikumbråket

Polis och åklagare misstänker att ouppklarade knarkaffärer låg bakom förra veckans gängbråk på Teknikum i Växjö. Under måndagen häk­tades tre ungdomar för narkotikabrott.
Växjö • Publicerad 23 mars 2010

Två av de häktade är 18 år gamla medan den tredje är 17 år. Enligt vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson är ungdomarna tidigare ostraffade.

17-åringen häktades, förutom för narkotikabrott, även som misstänkt för olaga hot under förra veckan. Han var en av de fem ungdomar som i torsdags greps på Teknikum för förberedelse till rån.

Åklagaren anser att bevisningen när det gäller rånförberedelse i nuläget inte räcker för att få någon häktad. Polisens utredare jobbar dock för att försöka komma vidare med misstankarna.

Sammanlagt har åtta ungdomar suttit anhållna efter händelsen på Teknikum. Av dem har alltså tre häktats medan övriga försatts på fri fot i väntan på fortsatt utredning.

Narkotikaaffärerna kan ha pågått i Växjö i minst ett par månader. En av de häktade 18-åringarna anklagas för att ha gjort sig skyldig till narkotikabrott under perioden januari och fram till gripandet i fredags. Men brottsligheten är inte så omfattande att det når upp till gränsen för grovt brott.

Samtliga häktningsförhandlingar vid Växjö tingsrätt hölls av utredningsskäl bakom stängda dörrar. Allt för att de inblandade inte skall få reda på vad kamraterna har sagt. I stället kan polisen fortsätta att förhöra de inblandade mot olika uppgifter som framkommer.

Utredningen fortsätter på bred front och nya förhör hålls efterhand. Ingen vet för närvarande om ännu fler ungdomar dras med i narkotikautredningen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.