Kommunen lyckades pruta två miljoner

Växjö kommun lyckades pruta två miljoner på de nya perrongerna på järnvägstationen. Nu blir kommunens del ”bara” 13 miljoner kronor.
Växjö • Publicerad 25 januari 2013
Utrustningen på de nya perrongerna har blivit en het potatis. Nu har kommunen lyckats pressa kostnaderna med ytterligare två miljoner.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Utrustningen på de nya perrongerna har blivit en het potatis. Nu har kommunen lyckats pressa kostnaderna med ytterligare två miljoner.Foto: Lars-Goran RydqvistFoto: 

De nya plattformarna på järnvägsstationen i Växjö är utrustade med skärmtak, väderskydd, papperskorgar och bänkar.

Detta förutsatte kommunfullmäktige att Trafikverket skulle betala.

Efter första vändan av förhandlingarna gick Trafikverket med på att betala ett standardutförande av perrongutrustningen.

Men fortfarande skulle kalaset kosta Växjö kommun 15 miljoner kronor vilket politikerna ansåg vara på tok för mycket.

– Vi har nu suttit i förhandlingar med Trafikverket och de har diskuterat med sina entreprenörer, säger kommunchefen Ove Dahl.

Enligt Dahl kan det finnas utrymme för att sänka kostnaderna med två miljoner kronor till.

Detta innebär att kommunens kostnad sänks från 15 miljoner till 13 miljoner. Trafikverket ska stå för resterande nio miljoner.

Nu är politikerna beredda att godkänna det nya genomförandeavtalet med Trafikverket.

Är ni nöjda med detta?

– Jag är inte helt nöjd, det var mer pengar än beräknat. Men nu kommer vi nog inte längre. Ibland får man bita i det sura äpplet, säger kommunalrådet Bo Frank.

Orsaken till politiernas häftiga reaktioner när ärendet kom tillbaka första gången var enligt Bo Frank att man upplevde att det inte varit någon riktig förhandling.

– Och vi hade heller inte kännedom om Trafikverkets regeländringar när det gäller finansiering av denna typ av infrastruktur.

Peter Rydell, utredare på kommunen och som handlagt ärendet, tycker att det hanterats som det ska.

Han menar att fullmäktige helt enkelt bara förutsatte att Trafikverket skulle betala utrustningen till plattformarna.

Det fullmäktige godkände rörde bara att det skulle förhandlas med Trafikverket om kostnaderna och göra ett avtal om detta. Och det är det man har gjort.

– Politikerna tycker fortfarande att Trafikverket ska betala detta, men där är vi ju inte.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.