Annons

Kommunen nappar på Postens utmaning att ta över internpost

Posten Meddelande AB vill ta över den kommunala posthanteringen i Växjö.
Förslaget till politikerna är nu att anta utmaningen. Men det möts av protester från fackligt håll.
Växjö • Publicerad 5 oktober 2012

– Vi befarar kaos, säger Carina Ek på fackförbundet Vision.

Den interna posthanteringen sköts i dag av tre anställda. De hanterar stora volymer och det är inte alltid helt klart vem som står som adressat på internpostkuverten. Därför krävs det kunskap om personal, arbetsplatser och enheter för att posten ska komma rätt. Den kunskapen risker att gå förlorad och det leder i sin tur till försämrad kvalitet, enligt fackliga företrädare inom Vision och Kommunal.

Annons

– Det är 7 000 anställda i Växjö kommun och personalen säger att det redan i dag är problem med hur man skriver på internpostkuverten, att det kan vara väldigt otydligt ibland. Om då en extern entreprenör ska sköta vår interna post så kan jag se kaoset som kommer att uppstå. Det kommer finnas en mängd internpostkuvert där adressaten är helt okänd för den externe leverantören, säger Carina Ek.

–   Vi tycker att man behöver göra en grundligare utredning kring vad det kan få för konsekvenser så att det är klarlagt innan man går till beslut. Vi tycker att det är nog nu med vilket krångel som basverksamheterna ska utsättas för.

Växjö har infört så kallad utmanarrätt. Det innebär att vem som helst kan utmana i princip vilken kommunal verksamhet som helst genom att påstå: ”Det här kan jag/vi göra bättre.”

Posten Meddelande AB kom in med sin utmaning den 28 juni i år. Växjö kommuns utredare Sven Olofsson har nu gått igenom förutsättningarna för att konkurrensutsätta den interna posthanteringen. Enligt utredningen finns det en möjlighet att sänka kostnaderna med ett par hundra tusen kronor, att förbättra servicen för framför allt kommunala enheter utanför Växjö och att göra små miljömässiga förbättringar. Det handlar om att ta bort ett par av vaktmästeriets bilar från Växjös gator.

Tjänstemännens förslag till politikerna i kommunstyrelsen är att anta utmaningen och ta fram ett så kallat förfrågningsunderlag för en upphandling.

Per-Henric Nilsson, chef för medicincentrum , arbetar med en ny organisation av landstingets vårdplatser.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons