Konsten röd tråd för kreativ projektbyrå

Med konstnärskapet som grund har de startat projektbyrån Wallride. I dag prisades de som Årets kreativa entreprenörer av Regionförbundet Södra Småland.
– Vi låter alltid våra grundvärderingar skina igenom i det vi gör, säger Simon Karström, som tillsammans med Martin Håkansson och Bo Rutter bildar Wallride.
Växjö • Publicerad 18 mars 2010
Bo Rutter, Simon Karström och Martin Håkansson får blommor och prischeck av Lisa Bergman, Regionförbundet Södra Småland.
Bo Rutter, Simon Karström och Martin Håkansson får blommor och prischeck av Lisa Bergman, Regionförbundet Södra Småland.Foto: 
PRISTAGARE. Simon Karström, Martin Håkansson och Bo Rutter har jobbat ihop sedan 2003. Just nu kombinerar de arbetet i projektbyrån Wallride med olika konstutbildningar.
PRISTAGARE. Simon Karström, Martin Håkansson och Bo Rutter har jobbat ihop sedan 2003. Just nu kombinerar de arbetet i projektbyrån Wallride med olika konstutbildningar.Foto: 

Allt startade 2003 med ett gemensamt intresse för konst och graffiti. Sedan dess har de hållit ihop, även om det tog några år innan de startade sitt företag. Deras affärsidé är att med ekonomisk lönsamhet driva egna projekt och idéer.

– Därför kan det bli lite spretigt, säger Simon Karström.

Tanken med en projektbyrå är också att de ska jobba med väldigt olika saker. Den konstnärliga aspekten löper dock som en röd tråd i allt de gör, liksom tanken på hållbar utveckling. Det ska alltid finnas fler värden i det de gör än de rent ekonomiska.

– Hjärtat ska alltid vara med, säger de tre med en mun.

De har olika styrkor, det är det som gör samarbetet intressant. En snabb genomgång av vad de hittills sysslat med innehåller såväl konstutställningar, som design av kaffemuggar för take-away, workshops för ungdomar och nu senast att skapa en kreativ trädgård vid de egna lokalerna på Sigfridsområdet.

– Vi försöker lösa kundens problem genom att hitta lönsamhet i det som i första läget inte verkar lönsamt. Det kan man nå genom exempelvis nya samarbeten, säger Simon Karström.

I framtiden vill de jobba med större kreativa projekt. Och som prisutdelaren Bo Frank sa: man skulle gärna vilja se i kristallkulan vad de här tre redan kända Växjöprofilerna gör om några år.

Priset, som delades ut på residenset vid frukostmöte för Framtid Kronoberg, är på 10 000 kronor – och äran. Susanna Arwin, Svenska Tantens Trädgårdscafé i Bergkvara, och musik- och skivaffärsprofilen Per Faeltenborg från Älmhult är tidigare pristagare.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.