Annons

Kontrollräkningen har börjat

Text + TV:
Alla röster räknades på valnatten men nu ska de kontrollräknas. Först om tio dagar väntas det definitiva resultatet vara klart.
Växjö • Publicerad 15 september 2014
Eva Nilsson, valsamordnare på Länsstyrelsen Kronoberg
Eva Nilsson, valsamordnare på Länsstyrelsen KronobergFoto: 
Här ligger din röst och väntar på att räknas.
Här ligger din röst och väntar på att räknas.Foto: 

På måndagsmorgonen anlände röster från alla länets kommuner till länsstyrelsens lokaler i Växjö. Här ska de kontrollräknas av ett 20-tal rösträknare.

– Kommunerna lämnade det preliminära valresultatet till oss i natt men nu på morgonen kommer rösterna hit för kontrollräkning, säger Eva Nilsson, valsamordnare på länsstyrelsen.

Annons

Förutom att räkna rösterna en gång till kommer även personkryssen att räknas. Rösträknarna har 10 dagar på sig och sedan måste de vara klara. De börjar med riksdagsrösterna och de ska vara klara senast på fredag.

– Vid detta val är det bara fyra personer från länsstyrelsen som räknar, resten är studerande, arbetslösa men även bekanta till de som jobbar hos oss. Vi är en så pass liten länsstyrelse att det tar för mycket av resurserna från vår övriga verksamhet om det bara var vår personal som skulle räkna, säger Eva Nilsson.

 

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons