GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: Den 11 september går aldrig att glömma

På en nyhetsredaktion är här och nu alltid viktigare än vad som hände i går eller kan hända i morgon. Den 11 september är inget undantag.
Kristina BingströmSkicka e-post
Växjö • Publicerad 11 september 2021
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag har den kvar. Sparad. Den låg där jag visste att den skulle ligga. Tillsammans med tidsbilder från andra, på olika sätt, minnesvärda händelser, dagar och ögonblick. Estonia-katastrofen, stormen Gudrun, Lakers första SM-guld, första – och sista – numret av Galej. Stort och smått. Och så Smålandsposten från den 12 september 2001. Dagen efter. När vi vaknade upp i en ny tid, en ny värld.

Smålandspostens första sida den 12 september 2001.
Smålandspostens första sida den 12 september 2001.

På en nyhetsredaktion är här och nu alltid viktigare än vad som hände i går eller kan hända i morgon. Den 11 september 2021 vaknade vi till en dödsskjutning i Växjö och tjänstgörande reportrar och fotografer har ägnat dagen åt rapportering och uppföljningar kring detta. Med fullt fokus och en beredskap att planera om och tänka nytt när så krävs.

Fullt fokus var precis vad som krävdes för 20 år sedan också. Att sitta på Smålandsposten eftermiddagen den 11 september 2001 och i realtid på redaktionens många tv-skärmar se flygplan närma sig och krascha in i World Trade Centers tvillingtorn alltmedan röken och elden steg mot skyn var att befinna sig mitt i händelsernas centrum.

Bara några dagar tidigare hade Smålandspostens splitt nya radioteam haft sin första nyhetssändning i Hit FM och Gold FM. När terrorn slog till fick redaktionen verkligen visa vad den gick för. Liksom vi alla. Sällan är nyhetsarbetet så viktigt som i de svartaste stunderna. Sällan blir perspektiven så tydliga.

Den 12 september 2001 ägnade Smålandsposten flera uppslag av tidningen åt terrordåden i USA.
Den 12 september 2001 ägnade Smålandsposten flera uppslag av tidningen åt terrordåden i USA.

Våra nyhetssändningar finns inte sparade, men tidningen vi gjorde har jag har kvar. Den vi arbetade med allt medan först det ena tvillingtornet imploderade och sedan det andra, allt medan ett tredje plan kraschade in i Pentagon och ett fjärde övermannades innan det nådde sitt tilltänkta mål, allt medan räddningsarbetet pågick, dödssifforna steg, paniken bredde ut sig och vi, en hel värld, höll andan och väntade, befarade, fruktade, att ännu fler plan skulle krascha in i ännu fler utvalda mål.

Att bläddra i tidningen i dag är att resa tillbaka i tiden. 20 år har gått. Bilderna, scenerna, skräcken och oron som spred sig lever kvar. Av den 10 september 2001 minns jag ingenting. Det var en annan tid, en annan värld. Den 11 september går aldrig att glömma.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.