GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: Det är bra att sättas på prov i realtid ibland

Det här med hemarbete har sina fördelar och nackdelar och definitivt sina utmaningar. Det har den senaste veckan visat.
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det finns klara fördelar med hemarbete, det har coronapandemins restriktioner visat. Lägga i en tvätt i en paus mellan två videomöten, sätta igång diskmaskinen under ett telefonsamtal. Slippa börja arbetsdagen med att tina upp bilen och skrapa rutor. Komma ut och springa på lunchen i dagsljus. (Jo, det går att springa även i minusgrader och snö, det gäller bara att klä sig ordentligt och kanske sätta broddar på skorna.) (Ja, det går att ta en lunchjogg på jobbet också, men startsträckan är så mycket längre när man ska komma ihåg att packa två väskor på morgonen).

På Smålandspostens redaktion jobbar en del nästan uteslutande hemifrån, en del utför alla arbetspass på jobbet och en del alternerar däremellan. Det fungerar riktigt bra. Och en bonus är att man ju inser hur roligt det är att ses när man ses.

Det finns klara utmaningar med hemarbete också. Risken för isolering förstås, att inte bli sedd, att jobba för mycket eller för lite för att ingen finns där som sätter gränser.

Veckan som gick satte verkligen våra nya rutiner och digitala mötesformer på prov när nyhetsläget under några timmar gick från normalt till extra högt med coronarapportering och larm om skottlossning. Det normala i sådana läget är att nyhetsdesken i Växjö blir sambandscentral. Härifrån dirigeras reportrar och fotografer ut, härifrån styrs webbning och härifrån kan händelserapporteringen följas. När stora delar av arbetsstyrkan utgår hemifrån blir sambandscentralen i stället helt digital och då gäller det verkligen att veta i vilka kanaler information ges och tas så att alla inte springer på samma boll. Det är bra med skarpt läge ibland. Att sättas på prov i realtid. Vi ger oss godkänt, men inser att det finns saker att skruva på.

Det finns förstås nackdelar med hemarbete också. Alldeles bortsett från den rent sociala aspekten. Gränsen mellan jobb och fritid riskerar att helt suddas ut. Möjligheten att kunna ta en paus och sticka emellan med lite hushållsbestyr gör ju samtidigt att arbetsdagen blir längre. Som i slutet av denna kolumn. Det är fredag kväll. Mörkret har fallit. Magen kurrar och familjen runt omkring har gått i i helgmood. Dags att stänga butiken, slå igen datorn och låta skrivbordet återgå till matbord igen.

Trevlig helg!

Läs mer