GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: Det är lätt att känna sig otillräcklig när det handlar om klimatet

Kristina BingströmSkicka e-post
Växjö • Publicerad 2 januari 2022
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är lätt att känna sig otillräcklig. Frustrerad. Nästintill uppgiven. Som om det inte spelar någon roll hur mycket man än gör för man skulle ändå alltid kunna göra lite till. Och även om man gör lite till så räcker det inte på långa vägar ändå. Är det då någon mening med att försöka över huvud taget? Är det lätt att känna ibland. Inte minst när det handlar om klimat och miljö.

Om klimat och miljö handlar även dagens e-tidning. Sprängfylld med reportage. Vår systertidning gjorde under 2021 en stor satsning på Östersjön med återkommande rapportering i ämnet under hela året. En del av de artiklarna återfinns i dagens e-tidning. Hela serien ligger samlad på Barometerns hemsida, som du som prenumerant på Smålandsposten har tillgång till.

Krönikören Jan Lindsten skriver regelbundet om klimatfrågan och vi är flera tidningar i Gota Media som publicerar hans texter. Självklart medverkar även han i dagens e-tidning.

Hemma hos oss har högen av skräp som ska köras till återvinningen växt rejält under jul- och nyårshelgen. Vi var dessutom bortresta ett par dagar och hann inte med att ta hand om allt innan vi åkte. Men nu måste det väck och lämna plats för nya rensningar.

Visst har det hänt att man stått där i hallen, vid soptunnorna på gården eller på återvinningscentralen och funderat vilket skräp som egentligen ska i vilken behållare. Om en påse ska sorteras som plast eller papper eller kanske restavfall är inte alltid helt enkelt att avgöra. Och hur är det med värmeljusen som brunnit slut, hur ska de hanteras numera? Att papper och snören lyfter varandra när julklappar ska slås in råder det inget tvivel om. Att allt slängs i samma säck när högen som täcker golvet när tomten gjort sitt, klapparna är utdelade och rimmen lästa är lätt hänt. Att det innebär ett merjobb när skräpet sedan ska slängas kommer som ett brev på posten. Slarvar man i ena ändan straffar det sig i den andra. Så går livets gilla gång.

”Slarvar man i ena ändan straffar det sig i den andra. Så går livets gilla gång.”

Personalen på återvinningscentralen har garanterat hört alla dumma och mindre dumma frågor om sophantering och vitsen med sopsortering på en och två och hundra gånger. De vet precis vilka våra vanligaste misstag är och det delar de med sig av i e-tidningen.

Vi är i de första skälvande minuterna av året 2022. Ett nytt år. Ett valår. Att klimatet kommer att bli en av de stora valfrågorna är ingen vildgissning. Såväl på riksplanet som här lokalt finns skiljelinjer, hjärtefrågor och vattendelare. Vindkraften är en av de frågor som debatterats flitigast på våra opinionssidor året som gått. Kärnkraftens vara eller inte vara likaså.

Som tidningsmakare är det förstås lite speciellt att diskutera klimatfrågor när papperstidningen i sig kräver såväl pappersmassa för att tryckas och bränsle för att köras ut. På många sätt är ju e-tidningen och våra andra digitala alternativ – smp.se och appen Minsmp – bättre alternativ ur miljöhänseende. En anledning så god som någon för oss att denna jul satsa på små praliner av e-tidningar helgernas alla tidningsfria dagar.

Och även om den där känslan av otillräcklighet inte motas undan så lätt kan det i alla fall vara att bra kunna säga till sig själv att även små insatser räknas. Varje steg är ett steg på vägen.

Välkommen till en ny e-tidning! Trevlig läsning.

Kristina Bingström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Smålandsposten.
Kristina Bingström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Smålandsposten.Foto: URBAN NILSSON

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.