Kristina Bingström: Kristina Bingström: Glädjande besked från ministern

Kristina BingströmSkicka e-post
Växjö • Publicerad 9 maj 2020
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag medverkade i P4 Kronoberg under fredagseftermiddagen. Passade på att poängtera det vi märker varje dag.Vilken betydelse Smålandsposten har, särskilt i dessa tider. Hur viktig vår position som förmedlare av relevant information är. Hur läsningen ökar på smp.se ökar. Hur mycket ni läsarna uppskattar det arbete vi gör. Det tackar vi för!

Det var förstås coronapandemin och dess effekter som var anledningen till intervjun. Hur vi som tidning påverkats och drabbats.

Det är en tuff situation för alla. Så många människor som kämpar för sina liv, så många företag som kämpar för sin överlevnad.

Vi gör vad vi kan för att stötta och uppmärksamma. Genom bildreportage, ansvarsutkrävande intervjuer och daglig rapportering. Genom kampanjer för att lyfta det näringsliv som finns. Till exempel.

Samtidigt är inte vårt mediehus någon skyddad verkstad. Annonsintäkterna viker. Förstås. Inte alls konstigt. Flera branscher går så dåligt att man inte har råd att annonsera. Andra går så bra att man inte behöver. Det märks. För oss som tidning som, till skillnad från public service, alltid finansierat vår egen verksamhet, genom annonsintäkter och prenumerationsintäkter får det effekter när det ena av de två benen viker. Särskilt i en tid som denna när behovet av vår journalistik är större än någonsin.

Det är välkommet och glädjande att Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, under fredagens pressträff så tydligt betonade tidningsbranschens betydelse för demokratin. Att det är ”avgörande för en levande mediamångfald att det finns privatägda medier vid sidan av public service”.

Ännu mer välkommet och glädjande var det ytterligare stödpaket för tidningsbranschen på 500 miljoner kronor som åtföljde det uttalandet.

Hur många av 500 miljonerna som kommer Gota Media och Smålandsposten till del är oklart. Vi har aldrig varit beroende av stöd för att klara vår utgivning, men i dessa tider tar vi tacksamt emot varje krona.

***

Ni är några som hört av er och undrat om det blir några sommarspanare i år? Och jo, självklart. Det är en uppskattad tradition som vi gärna vill försöka hålla fast vid även ett år som detta när ingenting är som det brukar. Hur blir din sommar i coronatid? Det vill vi att sommarspaningarna i första hand ska handla om. Därför blir det inget på förhand bestämt schema i år. I stället kommer vi att välja ut och publicera texter efterhand hela sommaren.

Mer information kommer, så håll utkik.

Trevlig helg!